Foto:Shutterstock/serato

Broj izdatih građevinskih dozvola u avgustu ove godine iznosio je 2.877, što je rast od 12,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i prijavljena je izgradnja 3.777 stanova, s prosečnom površinom od 76 kvadrata, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Od ukupnog broja dozvola izdatih u avgustu 83,5 odsto izdato je za zgrade, a 16,5 odsto na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 84,5 odsto dozvola izdato je za stambene a 15, 5 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (69,3 odsto).

PROČITAJTE JOŠ

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 10,9 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 147,6 kvadrata, a 87,9 odsto stanova biće građeno u zgradama sa tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 66,6 kvadrata, prenosi Nova ekonomija.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 38,7 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Sremska oblast (14 odsto), Južnobačka oblast (7,4 odsto) i Zlatiborska oblast (5,1 odsto), dok je učešća ostalih oblasti 4,9 odsto.

Nova ekonomija je nedavno pisala da je prošle godine u Srbiji izgrađeno 29.659 stanova, odosno 4,5 stana na 1.000 stanovnika, prema podacima Repuličkog zavoda za statistiku (RZS).

Vrednost građevinskih radova izvođača iz Srbije iznosila je prošle godine 614,7 milijardi dinara, odnosno 5,2 milijarde evra.

BONUS VIDEO Agentica za nekretnie pojasnila zašto su počele da padaju cene za iznajmljivanje stanova u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar