Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Stanovi i drugi posebni delovi u stambenom kompleksu koji budu izgrađeni za potrebe međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027 po završetku te manifestacije moći će, po komercijalnim uslovima, da se otuđe (prodaju) zainteresovanim licima.

Srbija je izabrana za domaćina specijalizovane „EXPO 2027“ izložbe, zbog čije organizacije je i u planu gradnja kompleksa u Surčinu. Naime, organizator izložbe je u potpunosti odgovoran za izgradnju izložbenog prostora, a učesnicima treba da bude obezbeđen i paviljonski prostor.

PROČITAJTE JOŠ

Pored infrastrukture i samog izložbenog prostora, za potrebe ove izložbe će se graditi i stanovi koji će služiti za smeštaj učesnika.

Vlada Srbije nedavno je odlučila da se svi objekti i sadržaji za EXPO grade po posebnim pravilima, pa je u skupštinsku proceduru upućen Predlog zakona o „posebnim postupcima“ radi realizacije Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027 koji čeka na usvajanje od strane poslanika.

Ukoliko se taj zakon usvoji to bi, između ostaolog, značilo da će svi državni organi i organi jedinice lokalne samouprave, privredna društva, kao i drugi organi i institucije koji vrše javna ovlašćenja biti dužni da „bez odlaganja izdaju“ akte iz svoje nadležnosti.

Pošto će se za potrebe smeštaja učesnika izložbe graditi stambeni kompleks, jedan od predloga je da po završetku manifestacije ti stanovi mogu, po komercijalnim uslovima, otuđe trećim licima, prenosi Nova ekonomija.

Građevinsko zemljište u otvorenom stambenom bloku koje je u javnom korišćenju preneće se, bez naknade na jedinicu lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi.

Sam postupak i uslove za otuđenje stanova propisaće Vlada Srbije.

I naselje Belvil (Belville), kompleks stambenih i poslovnih zgrada, u Bloku 67 na Novom Beogradu, prvobitno je bio sagrađen za potrebe smeštaja učesnika Univerzijade na leto 2009. godine. Ti stanovi su iste godine počeli da se prodaju zainteresovanim kupcima, koji su u njih mogli da se usele nakon završetka Univerzijade.

BONUS VIDEO Zašto rastu cene nekretnina u Surčinu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar