Goran Vesić Foto:Vesna Lalić

Zamenik gradonačelnika Brograda Goran Vesić rekao je da su finansije grada strabilne, da se gradska vlast ponaša odgovorno i nije se zadužila u ovoj godini, ali da je neke investicije pomerila za sledeću godinu.

On je na sednici Skupštine grada na kojoj se raspravlja o predlogu novog rebalansa ovogodišnjeg budžeta rekao danas da su prihodi budžeta smanjeni 15 do 16 odsto zbog odlaganja plaćanja poreza i doprinosa po odluci Vlade Srbije, usled epidemije, od kojih gradskoj kasi pripadalo 66 odsto.

Prema prelogu rebalansa budžet grada Beograda iznosiće 110 milijardi dinara, dok su 12,9 milijardi dinara opštinski budžeti.

„Stopa nezaposlenosti u gradu u julu je bila 8,1 odsto, kao i u martu, a to znači da smo očuvali radna mesta“, rekao je.

Dodao je da je ove godine grad morao da pokaže solidarnost, a da će sledeće godine biti više para u budžetu od poreza i doprinosa.

Drugi razlog za rebalans je prema njegovim rečima odluka grada da se ne zadužuju, ali da redovno plaća sve dospele rate kredita u ukupnom iznosu od 38 miliona evra, medju kojima su najveće obaveze po osnovu kredita za izgradnju mosta na Adi.

Vesić je rekao da je sada u izgradnji šest vrtića i da će biti raspisan tender za izgradnju još pet za oko boravak oko 3.000 dece.

On je istakao da je sada u beogradskim vrtićima više od 70 odsto dece, odnosno 73.000, a 2012. godine bilo ih je 49.000.

„U julu je prosečna plata u Beogradu bila 628 evra, a 2012. je iznosla je 452 evra, što znači da je povećana 176 evra ili 40 odsto“, rekao je Vesić i dodao da je sada zaposleno oko 750.000 ljudi, a 2012. godine 558.000, kao i da je broj preduzetnika povećan za 20.000.

Vesić je istakao da bez obzira na smanjene prihoda gradske kase u odnosu originalni budžet, kada je iznosio oko 143 milijarde dinara, neće biti smanjena socijalna davanja kao ni subvencije obdaništima i dotacije komunalnim preduzećima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare