Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Poslednjih nekoliko meseci inflacija i kriza doveli su da čitavog niza poskupljenja, zbog čega je troškove sve teže pratiti. Kada je reč o struji, za ovu godinu najavljena su tri poskupljenja ove godine, od kojih ćemo prvo osetiti već u februaru. Kako proveriti račun za struju i pratiti troškove tokom meseca? Sajt Elektroprivrede Srbije pruža takvu mogućnost preko opcije Uvid u račun.

EPS uvid u račun domaćinstva

Korak broj 1 – Izaberite područje kom pripadate

Na sajtu Elektroprivrede Srbije (https://www.eps.rs/) postoji opcija Uvid u račun, koja se nalazi na naslovnoj strani sajta, kako se može videti na fotografiji.

Foto:Screenshot

Nakon što kliknete na opciju Uvid u račun koja je obeležena crvenom bojom, treba da izaberete područje Srbije kome pripada vaš grad ili opština. Opcije su područje Beograda, područuje Vojvodine, područje Kraljeva, područje Kragujevca i područje Niša.

Foto:Screenshot

Na prvi pogled, čini se da ukoliko živite u Loznici, Šapcu, Užicu ili Novom Pazaru ovu uslugu EPS-a ne možete koristiti. Međutim, to nije tačno. Ovi gradovi, prema podeli na sajtu EPS-a pripadaju području Kraljevo. Isti je slučaj sa Smederevom ili Velikom Planom koji pripadaju područuju Kragujevac.

Ukoliko niste sigurni kom području prema podeli EPS-a pripada vaš grad ili opština, na istoj stranici na EPS-ovom sajtu na kojoj birate područja, možete pronaći i spisak na kome je navedeno koji grad pripada kom područuju (odnosno centru kako u tabeli piše). U istoj tabeli nalaze se i adrese, brojevi telefona i radno vreme lokalnih filijala EPS-a.

Ceo spisak možete proveriti i klikom na ovaj link.

Korak broj 2 – Registracija na sajtu EPS-a

Kada odaberete područje, sledeći korak je da napravite nalog pomoću kojeg ćete imati uvid u račun za struju online kad god i odakle god poželite.

Ukoliko nemate nalog na sajtu EPS-a, kada kliknete na željeno područje dobićete opciju da napravite nalog. Ovaj korak može vizualno izgledati drugačije u zavisnosti odabranog područja, ali su podaci koji su neophodni slični – ime, prezime, mejl adresa, broj telefona, adresa stanovanja…

Na primeru koji sledi izabrano je područje Kraljeva za grad Paraćin.

Foto:Screenshot

Korak broj 3 – Aktivacija naloga na sajtu EPS-a

Nakon što napravite nalog na portalu Elektroprivrede Srbije, na mejl adresu koju ste ostavili pri kreiranju naloga stiže link za njegovu aktivaciju. Takođe, dobićete i lozinku pomoću koje ćete se na portal prijavljivati svaki sledeći put kada želite da izvršite uvid u EPS elektronski račun.

Ukoliko želite da promenite lozinku, to možete učiniti u odeljku “moj profil”.

Korak broj 4 – ED broj na računu i broj brojila

Podatak koji je neophodno uneti da bi se došlo do EPS računa jeste ED broj.

To je broj koji se nalazi na samom računu za struju koji inače stiže na kućnu adresu, u gornjem levom delu prednje strane računa.

Foto:Screenshot

Korak koji sledi nakon unošenja ED broja jeste unošenje broja brojila koje odgovara ED broju na računu za struju. Broj brojila nalazi se u gornjem desnom uglu zadnje strane odštampanog računa za struju koji građanima svakog meseca od Elektroprivrede Srbije stiže na kućnu adresu.

Foto:Screenshot

Poslednji korak – Proverite elektronski račun

Sada kada je nalog potpuno aktivan i kada su uneti svi neophodni podaci, klikom na odeljak “moji računi” sa leve strane ekrana možete pristupiti svojim računima.

Pored toga što imate uvid u račun domaćinstva za poslednji mesec, portal Elektroprivrede Srbije nudi pregled svih računa za poslednjih godinu dana. To znači da građani imaju mogućnost da detaljno isprate svoja dugovanja ovom javnom preduzeću i, ukoliko ih ima, na vreme uoče neke nepravilnosti.

Takođe, EPS online račun i detaljan uvid potrošnje iz meseca u mesec pružaju jasnu sliku utroška električne energije jednog domaćinstva, što može biti korisno ukoliko građani žele da isprate potrošnju i eventualno pokušaju da uštede novac kroz neki oblik uštede električne energije.

Uvid u račun Elektrovojvodina

Kada je reč o građanima koji žive na području Vojvodine, oni račun za struju online mogu potražiti na dva mesta – na portalu Elektroprivrede Srbije (https://www.eps.rs/) ili na sajtu Elektrovojvodine (http://www.elektrovojvodina.rs/sc/korisnicki_servis/uvid).

Procedura za dobijanje uvida u račun je jednostavna i identična na obe adrese – potrebno je najpre izabrati distributivnu oblast (Novi Sad, Subotica, Sombor, Pančevo, Zrenjanin, Ruma, Sremska Mitrovica, Vrbas, Kikinda), a onda i uneti ED broj na računu za struju.

Foto:Screenshot/elektrovojvodina.rs

ED broj je ključan parametar za pristup računu za struju online i bez njega se ne može dobiti uvid u dugovanje koje građanin ima kada je reč o potrošnji električne energije.

Na šta treba da obratite pažnju kod EPS online računa?

Kako se i na samom portalu Elektroprivrede Srbije navodi, za vreme trajanja obračuna, što je najčešće između 7. i 14. dana u mesecu, postoji mogućnost da će za preuzimanje građanima biti dostupna verzija računa koja, upravo zbog trajanja obračuna, nije konačna.

Takva verzija računa se može prepoznati po krupno ispisanom tekstu “NEODOBREN” na drugoj strani računa u gornjem desnom uglu.

Kod konačne verzije računa na pomenutom mestu piše “DUPLIKAT”, dok kod reklamirane verzije računa na tom mestu piše “KORIGOVAN”.

Verzija računa koja nije konačna može biti dostupna za preuzimanje najviše dva do tri dana. Nakon toga, moguće je preuzeti konačnu verziju računa ili eventualno verziju za reklamaciju, u slučaju da je reklamacije bilo.

Ko ima pravo na popust na struju?

Građani koji smanje potrošnju električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, ostvaruju popust na obračunsku snagu, trošak garantovanog snabdevača i energiju.

Ova akcija počela je u oktobru prošle godine, a traje, prema trenutno definisanim uslovima, do marta 2023. godine. Građani će imati 15 odsto popusta ako je smanjenje više od pet odsto, a manje ili jednako 20 odsto.

Pročitajte još:

Oni koji ostvare smanjenje više od 20 odsto, a manje ili jednako 30 odsto, ostvariće pravo na 20 odsto popusta. I na kraju, oni građani koji ostvare smanjenje veće od 30 odsto, ostvariće pravo na 30 odsto popusta.

Ove mere donete su u cilju smanjenja potrošnje odnosno uštede električne energije, usled energetske krize koja je pogodila celu Evropu, pa i našu zemlju.