Podeli
Foto: mfin.gov.rs

Ministar finansija Siniša Mali održao je danas video–sastanak sa regionalnom direktorkom kompanije IКEA za Jugoistočnu Evropu Sarom Del Fabro i sa direktorom robne kuće IКEA u Beogradu Strahinjom Uroševićem povodom odluke te kompanije da vrati 14,89 miliona dinara državne podrške predviđene za isplatu minimalne zarade u vreme pandemije.

Mali je istakao da je reč o retkom, ali društveno odgovornom potezu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

“Predstavnici kompanije IКEA su istakli da su im rezultati mnogo bolji nego što su očekivali i vratili dobijeni novac u budžet države. To upravo pokazuje da su ekonomske mere države bile dobre, sačuvana su radna mesta, sačuvana je tražnja, potrošnja raste. Upravo zbog toga im ovaj novac nije potreban, te su pokazali veliku odgovornost prema državi i vratili uplaćenu sumu od 14,89 miliona dinara”, kazao je ministar.

“Cela svetska trgovina, pa tako i veliki trgovinski lanci su svakako pred novim izazovima. Onlajn kupovina i beskontaktna prodaja su jedan od načina da se premosti jaz dolaska do kupaca, ali sam siguran da će biti i drugih inovativnijih rešenja, jer je sposobnost privrede da se brzo prilagodi novim okolnostima već istorijski potvrđena činjenica”, rekao je Mali.

Kompanija IКEA u pismu upućenom ministru finansija navela je da su odluku o vraćanju državne pomoći doneli jer smatraju da postoje drugi delovi društva kojima je takva vrsta pomoći preča. Taj najpoznatiji švedski proizvođač nameštaja otvorilio je avgusta 2017. godine prvu robnu kuću u Srbiji.

Po podacima Ministarstva finansija do sada je nekoliko firmi vratilo državnu pomoć u ukupnom iznosu od 145 miliona dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar