bitkoin; blokčejn
Foto: Andrew Vaughan / PA Images / Profimedia

Još mesec i po dana i počinje primena Zakona o digitalnoj imovini zbog koga ćemo na kriptovalute morati da plaćamo i porez na nasledstvo i porez na kapitalnu dobit. Zakon je praktično stupio na snagu u novembru prošle godine, njegova primena počinje 30. juna ove godine, a uz njega idu i troškovi kakve do sada nismo poznavali.

Kako piše „Blic“, reč je o tome da ukoliko na poklon dobijete bitkoin, eterijum ili neku drugu od desetina poznatih kriptovaluta i u Srbiji, morate da platite i porez. Takođe, ukoliko zaradite na kriptovalutama, moraćete da platite i porez na kapitalnu dobit. Ove obaveze predviđene su novim propisima, i to su dodatna oporezivanja o kojima bi građani trebalo da povedu računa.

Na prvi pogled 15 odsto ne deluje puno. Međutim, u slučaju kupovine/prodaje kriptovaluta, razlike u nabavnim i prodajnim cenama su često ogromne, tako da iznos poreza može i te kako da varira u zavisnosti od dobitka koji ste ostvarili, pa će i tih 15 odsto odjednom delovati previše.

Foto: Shutterstock

Postoje onlajn servisi gde se mogu kupiti i prodati kriptovalute. Takođe, postoje i automati u nekoliko gradova (Beograd, Novi Sad, Niš, Subotica i Inđija) gde se kriptovaluta kupuje i prodaje za keš.

Prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji se primenjuje od 1. aprila 2018., neophodno je da korisnici prođu proceduru verifikacije, slično kao pri otvaranju bankovnog računa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar