United Group, Yettel logo
Foto: Promo

Kompanija Yettel (bivši Telenor) nedavno je izgubila spor koji je pokrenula protiv kompanija United Grupa i SBB, televizije N1 i produkcionog centra Adria News, a kroz koji je pokušala da onemogući istraživanje medija o saradnji kompanija Yettel i Telekom Srbija, čiji je javno opredeljeni cilj bio urušavanje SBB-a i nezavisnih medijskih kompanija koje posluju u okviru United Grupe.

Novinari N1 otkrili su tajni dokument o ciljevima saradnje kompanija Telekom Srbija i Yettel (tadašnji Telenor), ukazujući javnosti na sve detalje njihovog udruživanja. Upravo ovo izveštavanje bilo je povod za tužbu u februaru 2021. godine, navodi United Grupa.

„Yettel je kroz čitav sudski postupak pokušavao da zanemari činjenicu da se ulaskom u poslovnu saradnju sa kompanijom u državnom vlasništvu, legitimno postavio kao predmet interesovanja javnosti, pre svega zbog proklamovanih ciljeva da se kroz saradnju dve kompanije naškodi trećim licima, uključujući nezavisne medije u odnosu na koje se nikada nije izjasnio“, navodi se u saopštenju United Grupe.

Ovom odlukom Privrednog suda u Beogradu sprečen je još jedan pokušaj uređivanja nezavisnih medija kroz sudske tužbe, jer tužilac kada mu se ne sviđa kako medij izveštava o temi od javnog značaja poseže za zloupotrebom postupaka, ocenjuje se u saopštenju.

United Grupa je podsetila da je nedavno isti sud odbio tužbeni zahtev kompanije Telekom Srbija u iznosu od neverovatnih 80 miliona evra, a povodom drugih medijskih objava u javnom interesu.

„Kao i Telekom Srbija i Yettel je pokušao da izdejstvuje prestanak izveštavanja, konkretno o odnosu sa kompanijom Telekom Srbija, sa ciljem uklanjanja tekstova koji im nisu odgovarali, odnosno da utiče na uređivačku politiku nezavisnih medija. Međutim, prvostepeni sud je u potpunosti odbio zahtev Yettela kao neosnovan ukazujući da nisu ispunjeni zakonski uslovi za radnju nelojalne konkurencije. Sud je posebno naveo da su objave N1 informativnog karaktera namenjene širem krugu zainteresovane javnosti u vidu diskusije od javnog značaja o saradnji dve kompanije“, navodi United Grupa i dodaje:

„Mediji u okviru United Grupe će, u skladu sa svojom nezavisnom uređivačkom politikom, nastaviti i dalje profesionalno i objektivno da informišu građane Srbije o svim temama od javnog značaja. Pritisak na uređivačku politiku kroz sudske tužbe, bez obzira da li dolaze od kompanija Telekom Srbija, Yettel ili nekog trećeg, ih u tome neće sprečiti.“

BONUS VIDEO – Marinika Tepić: Direktor Telekoma dao milione evra Acu Đukanoviću i Bebi Popoviću

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare