Foto: promo

Unija poslodavaca Srbije i predstavnici sindikata nisu uspeli da postignu kompromis o minimalnoj ceni rada. "Poslodavci ostaju kao i do sada spremni na kompromisno rešenje, ali insistiraju na tome da ono mora biti održivo, odnosno da ne sme da ugrozi poslovanje većeg broja preduzeća", saopštila je Unija poslodavaca Srbije.

Pročitajte još:

„Razgovori o minimalcu biće nastavljeni 14. septembra na sednici Socijalno-ekonomskog saveta. Ukoliko i tom prilikom ne bude dogovora, odluku će doneti Vlada Srbije“, stoji u saopštenju Unije poslodavaca.

Kako podsećaju, tokom pregovora sindikati su uputili zahtev za povećanje cene rada na 37.000 dinara, dok su predstavnici Unije izneli stav privrede, izražen u anketi sprovedenoj uoči početka pregovora, da uslova za povećanje nema i da je pandemija Covid-19 ozbiljno ugrozila poslovanje preduzeća u Srbiji.

U ime Ministarstva privrede predloženo je povećanje minimalne cene rada u rasponu od 4 do 6 odsto.

Unija poslodavaca Srbije u saopštenju izražava i dalje spremnost na srednje rešenje, po kome bi bila povećana minimalna cena rada u iznosu ne većem od 6 odsto, ali uz uslov da se istovremeno usvoji paket mera koji bi smanjio troškove poslovanja.

U te mere spada pre svega smanjenje poreza i doprinosa za najmanje 1 odsto, povećanje neoporezivog dela dohotka, kao i ukidanje parafiskalnih nameta koji predstavljaju veliki trošak za preduzeće.

„Uvereni smo da će biti doneta održiva i dugoročno opravdana odluka. Takođe verujemo da ćemo zajedno sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija nastaviti da radimo na podizanju ambijenta za poslovanje domaće privrede, jer je to nužno ne samo za podizanje zarada, već i za samo očuvanje i nadamo se povećanja broja radnih mesta“, izjavio je Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar