Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Krizni štab doneo je jutros odluku da ne bude otvaranja ugostiteljskih objekata i tržnih centara, s obzirom da su epidemiološke mere i dalje daleko od povoljnih. Ugostitelji sa kojima je Nova.rs razgovarala pred donošenje odluke očajni su zbog situacije u kojoj se nalaze.

Od početka novog talasa koronavirusa, rad ugostiteljskih objekata često je bio skraćivan, da bi najnovije mere donete prošle nedelje koje su delom usvojene i za ovu, ponovo zabranile rad ugostiteljskih objakata ograničavajući ih na šaltersku prodaju.

Nakon pojedinačnog nezadovoljstva, ugostitelji su održali i manji protest ispred doma Narodne skupštine Republike Srbije kako bi skrenuli pažnju vlastima da njihova situacija jednostavno nije održiva. Zbog lošeg vremena bilo je nešto manje, ali bili su rešeni da pošalju poruku da je njihovo stanje neodrživo. U Čačku ugostitelji su čak blokirali ulicu kako bi stavili do znanja da više ne mogu da izdrže mere. Bez obzira da li su iz Beograda, Čačka, Kragujevca ili nekog drugog grada, zahtevi su isti: omogućiti normalan rad ugostiteljskih objekata uz poštovanje svih mera.

Ukoliko se to ne desi, mnogi će biti prinuđeni da zatvore svoje objekte.

Da je situacija katastrofalna, otkrili su nam sagovornici, vlasnici lokala sa kojima smo razgovarali o pomenutoj temi. Ugostiteljka Tatjana Mitrović iz Kragujevca potvrdila je za naš portal da je stanje vlasnika lokala i restorana neodrživo i da predstoji borba za golu egzistenciju.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Poslednji trzaj

„Mi nismo više na kolenima nego smo pod vodom. Udahnuli smo, poslednji trzaj, i dovoljna je sad samo sitinica da ostanemo pod vodom. Ne ulazim u to da li nas je trebalo zatvarati, ali postoji jedan takav ignorantski stav, da nas niko ne konstatuje, da niko ne pomaže. Neto minimalnci davani neto samo u Srbiji, čak je Bosna i Hercegovina davala bruto minimalce, da ne govorimo o pomoći koju dobijaju privrednici u evropskih zemljama“, rekla je Tatjana za naš portal.

Upitana da objasni kakva je zaista situacija, bila je iskrena.

„Svi smo u tolikim minusima. Ja sam se pozajmila na kamatu. Jedino još kod zelenaša možemo da pozajmimo novac. Stavila sam kuću maminu pod hipoteku i to je znadnji trzaj da probamo da dočekamo proleće, da prorade bašte, da probamo da preživimo“, objasnila je ugostiteljka iz Kragujevca sa kakvim se problemima trenutno suočava, nakon čega je zaključila.

„Sve je nelogično a nemate kome da se obratite, s nama niko ne priča. Pustili su nas niz vodu“, završila je Mitrović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar