Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Najavljeno smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) sa 20 na deset odsto za ugostitelje koji u objektima služe hranu, iz nove mere automatski je izostavilo kafiće, barove, klubove i sve one koji gostima za konzumaciju nude samo piće. Miša Relić, predsednik Udruženja barova i noćnih klubova u razgovoru za Nova.rs ističe da bi ovakva mera bila jedina nada za oporavak noćnih barova i klubova.

„Iskreno se nadam da tako razmišljaju i u Ministarstvu turizma i da će uskoro uslediti ista mera i kada je reč o prodaji pića, dakle – sniženje PDV u celokupnom ugostiteljstvu“, kaže Miša Relić za Nova.rs.

Mera zabrane rada posle 21 čas koja je stupila na snagu u utorak veče, u trenutku kada razgovaramo, kaže, bila je – očekivana i opravdana.

„Čudi me da nije urađen lokdaun posle 21 čas jer je opšte poznato da se po gradu odvija neverovatan broj privatnih žurki, a ima i “speakeasy’ lokala, dakle onih koji rade na skrivenim lokacijama“, navodi Relić.

Kada je reč o barovima i klubovima okupljenim u ovom udruženju, prema rečima Relića, njih oko 30 odsto nije ni otvorilo svoje zimske lokale.

„Naše normalno radno vreme je 23-04 sata i nije imalo smisla otvarati i raditi u vreme večere. Naravno, nekih 50 odsto firmi je pokušalo sa zimskim klubovima u okviru mera, ali to se pokazalo ekonomski neizvodljivo, tako da je velika većina i pre ovih mera zatvorila objekte. Oko 20 odsto lokala koji su uspeli da rade, da li ukalkulisuci kazne ili na neki drugi način, ovime su i definitivno zatvoreni“, navodi sagovornik Nova.rs.

Foto: Shutterstock/Alexey Lesik

 

Ova mera zatvaranja lokala posle 21 čas u stvari na neki način u većoj meri utice na restorane.

„Jer, rad do 21h za iole ozbiljan restoran je neizvodljiv i velika većina kolega će sad zatvoriti lokale, dok će neki pokušati da rade isporuku. Teška je situacija i čekujemo reakciju vlade, nove minimalce za zaposlene u ugostiteljstvu i nadamo se ovaj put i direktnoj pomoći firmama“, navodi Relić.

Firme ništa nisu dobile

Na pitanje da li su firme na nivou sektora dobile bilo kakvu pomoć u vidu minimalaca, povoljnijih kredita, Relić kratko odgovara: “ Za sada firme nisu dobile ništa“.

„Da objasnim: Noćni barovi i klubovi u poslednjih osam meseci nisu radili šest meseci. Minimalce su dobili zaposleni, a firme su dobile omče oko vrata u vidu doprinosa, koje moramo da platimo 2021. za ovih osam, devet meseci, od kojih šest, sedam meseci je našim radnicima za koje plaćamo doprinose onemogućeno da rade, a nama da poslujemo“, navodi Miša Relić.

Kredit iz programa Fonda za razvoj  do sada je, kaže, dobila samo jedna firma u Udruženju.

„Tako da firme nikakvu pomoć dobile nisu i mi sada zaista očekujemo da će Vlada nešto konkretno i direktno da uradi po tom pitanju. Nama nema ko drugi da pomogne osim države. U suprotnom smo – gotovi“, zaključuje Relić.

Kako „na noge“ posle krize

„Pod jedan, sad nam trebaju minimalci za naredna dva, do tri meseca. Druga stavka je direktna pomoć firmama u vidu nepovratnih subvencija po kvadratu lokala recimo, ili kao u Sloveniji, Hrvatskoj, Nemačkoj i Italiji, na osnovu prometa za isti period 2019. godine.

Doprinosi su rak rana za sve nas, ovde govorimo o mesecima kada nam je zabranjen rad ili sveden na 20 odsto kapaciteta i to je treća stavka. A, ono čemu se nadamo i što vidimo kao jedini način da se posle kovida 19 vratimo u život je – smanjenje PDV u ugostiteljstvu i na hranu, ali i na piće, na tih 10 odsto. To je neophodno da bi se oporavili i iskreno se nadam da na taj način razmišljaju i u Vladi Srbije“, ističe Miša Relić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar