Foto:Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Vlasnik Alko grupe koja ima šest hotela u Srbiji, Miroljub Aleksić rekao je danas da je predlog Ministarstva trgovine da se smanji porez na dodatu vrednost (PDV) na hranu u hotelima, sa 20 odsto na deset odsto, dobra ali zakasnela mera.

On je za Betu rekao da su Nacionalni savet za razvoj turizma i Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) predlagali smanjenje poreza na hranu i pre početka pandemije virusa korona kao i da se ne oporezuje bakšiš.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić predložila je danas da se smanji PDV na hranu u ugostiteljstvu sa 20 na 10 odsto i da se produži moratorijum na otplatu kredita.

Aleksić je rekao da Srbija neće biti konkurenta evropskim zemljama gde su porezi na hranu tri, pet ili sedam odsto i ako se usvoji taj predlog o smanjenju poreza na hranu i bezalkoholna pića, jer će opet biti veći.

„Država nikad nije imala sluha za zahteve hotelijera i turističke privrede. PDV na hranu u hotelu utiče na cenu aranžmana koji privlači ili odbija goste“, rekao je Aleksić.

Dodao je da se vlast „sad setila te mere kada se sve raspada i kada će bez posla ostati 40.000-50.000 ljudi u ugostiteljstvu“.

Ministarstvu finansija je, kako je rekao, ranije predlagao i da ne oporezuje bakšiš jer se ni u svetu to ne radi, ali je ministar Siniša Mali to odbio.

„U Srbiji se, ako inspekcija dodje i nadje da se ne slaže kasa, onosno da u njoj ima, na primer, 1.000 dinara više, preti zatvaranjem objekta. Inspekcija pretresa i džepove kelnera, a za sve to je odgovoran vlasnik hotela“, rekao je Aleksić.

U Evropi se, prema njegovim rečima, bakšiš ne oporezuje i čak se registruje na računu kao čašćenje kelnera, a „uostalom taj novac je već jednom oporezovani kada je neko primio platu i po našem zakonodavstvu ništa ne može da se oporezuje dva puta“.

Dobra mera

Suvlasnik kompanije „Matijević“ u čijem sastavu posluje nekoliko hotela Zoran Matijević rekao je da bi smanjenje poreza na ishranu bila dobra mera „jer je hotelijerstvo u nezavidnom položaju i pitanje je kada će se oporaviti“.

„Svako smanjenje poreza one koji legalno posluju učiniće konkurentnijim u odnosu na one koji ne izdaju račune“, rekao je Matijević.

Ocenio je da odlaganje otplate kredita ne bi mnogo pomoglo hotelijerima jer se pozajmice moraju vratiti.

„Svako ko je uzimao kredit morao je biti svestan rizika koji ta obaveza nosi“, rekao je Matijević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar