Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Krizni štab doneo je u četvrtak odluku da ugostitelji od petka mogu da rade i u zatvorenom do 22 sata. Ugostiteljka Katarina Marić iz Šapca rekla je za Nova.rs da nove mere nisu dovoljne, da ugostitelji i dalje grcaju u dugovima i da se zelenaši na momente ponašaju plemenitije od države.

Nakon sednice Kriznog štaba obratio se doktor Branislav Tiodorović koji je saopštio sve o popuštanju mera, posle čega je otkrio detalje za rad ugostitelja.

„Da se kafići, resotrani i ugostiteljstvo i u zatvorenom puste, ali uz poštovanje mera i sa 50 odsto kapaciteta. Neće biti muzike, jer sve su to faktori koji šire virus. Virus je tu, on je prisutan i moramo biti svesni da nismo završili i da nas čeka teška borba. Sve ostalo što bi moglo biti predmet razmatranja imaćemo na sledećoj sednici kada ćemo ocenjivati na osnovu najnovijih podataka, kada ćemo videti kakva je realna situacija“, rekao je Tiodorović.

Mera stupa na snagu u ponoć, a potencijalnom otvaranju noćnih klubova Tiodorović je za Nova.rs rekao da se o tome može razmišljati tek nakon pada broja zaraženih ispod sto.

Ugostiteljka iz Šapca, Katarina Marić, rekla je za Nova.rs da je šteta ugostiteljima već napravljena, te da nove mere „kozmetičke“.

„Šteta je katastrofalna. Ovo će nekome pomoći da preživi, ali verujte mi mnogo će lokala ostati zatvoreno jer vlasnici nemaju novca za nabavku. Vi ne možete da zamislite koliko će novca biti potrebno za to, a njega jednostavno nema. Nama mogu da pomognu samo otpisi poreza i doprinosa. Znate, mi smo zatvoreni a plaćamo sve obaveze poput struje, komunalija i tako dalje“, priča Marić za Nova.rs

Ona je podvukla da je smešno pričati o tome da će otvaranje objekata sa 50 odsto kapaciteta pomoći vlasnicima da plaćaju radnike i sve druge obaveze.

„Jako teško, verujte mi. Druga stvar, teško je razdvajati ljude u kafićima. Ne znam zašto nam lepo ne kažu da se ugostiteljstvo zatvara u Srbiji i da se svi prebacimo na neka nova zanimanja. Kako je moguće da vi sa 50 odsto kapaciteta plaćate dugovanja koja su 100 odsto. Mi da smo hteli tako da radimo uzeli bismo manje lokale i plaćali manje konobara“, nastavlja Katarina iz Šapca.

„Ja više ne znam ni šta da kažem, strašno je ovo verujte mi. Smatram da je država prema našeg sektoru gora od zelenaša koji na ulici uzimaju 10 ili 20 odsto. Oni barem nešto daju, a naš država reketira na prazno. Nas sigurno 80 odsto se zadužilo kod zelenša i verujte mi da su oni plemenitiji. Od njih uzmete neke pare, pa znate šta plaćate“, zaključila je Marić.

Predsednik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić za Nova.rs rekao je za Nova.rs ugostitelji samo traže jednaka prava za sve: „Ako svi rade da radimo i mi, ako niko ne radi nećemo raditi ni mi“.

„Važno nam je da radimo i kada pada kiša. Ipak, za noćne klubove i barove jedino ima rezona da radimo barem do jedan ujutro. Ne znam koliko je realno da baš u ovom trenutku dobijemo takvu odluku, ali za nas to znači opstanak. Mi verujemo da ćemo do 20. maja dobiti dozvolu da radimo do jedan uutro“, poručio je Relić.

Krizni štab je već najavio za narednu nedelju novu sednicu, a tema bi potencijalno mogla da bude novo popuštanje mera, ukoliko se nastavi trend smanjenja broja zaraženih.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare