Foto: EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Većina agencija uskoro će se zatvoriti i time dovesti u pitanje milionske uplate putnika čiji aranžmani nisu realizovani, ako je jedini način da se obezbedi zakonito poslovanje preko bankarskih garancija, navodi se u zajedničkom saopštenju Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS).

Udruženja su, povodom novog pravilnika koji predviđa obavezu agencija da pribave bankarske garancije, zatražila da im se rad omogući tako što će biti potpisani aneksi ugovora prethodnih garancija, jer su u blokadi već 20 dana.

U saopštenju se podseća da su 1. oktobra svim agencijama sa statusom „organizatori putovanja“ istekle garancije, a tim i licence za organizaciju putovanja, jer su osiguravajuća društva odlučila da ne nastave sa izdavanjem garancija smatrajući da je rizik prevelik, piše Nova ekonomija.

„Detalji o bankarskoj garanciji su samo pravno-formalno rešenje koje ne može da se primeni u praksi. Ove garancije neće doprineti da agencije nastave da rade“, tvrde udruženja.

„Predviđeni iznosi su nedostižni jer manje agencije moraju da imaju garancije od 200.000 evra, što bi značilo zalaganje imovine koja vredi više od toga, dok je za veće turoperatore potrebno više od 400.000 evra“, navodi se u saopštenju.

Sve je, kako se navodi, dodatno otežano činjenicom da agencije ove godine posluju sa gubicima većim od 90 odsto usled pandemije virusa korona, a resorno ministarstvo nije pravovremeno reagovalo na problem uprkos upozorenjima.

U saopštenju UTAS i ANTAS smatraju da jedino individualne polise osiguranja svakog pojedinačnog putovanja mogu da obezbede najbolju zaštitu za putnika.

Takva vrsta osiguranja sigurno neće doprineti značajnom poskupljenju aranžmana, jer su i ranije polise bile uračunate u njegovu cenu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar