Foto: EPA-EFE/MAURITZ ANTIN

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić izjavio je da je u proteklih pet godina na teritoriji Vojvodine investirano 700 miliona evra u izgradnju sedam vetroparkova snage 398 megavata.

Kako je preneo Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade, Bjelić je posetio Vetroelektranu „Kovačica“, gde je investitoru, kompaniji Enlight K2 Wind, uručena građevinska dozvola za izgradnju novog vetroparka „Pupin“ u okviru postojećeg kompleksa.

Prema dozvoli koju je izdao Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u okviru novog elektroenergetskog objekta planirana je izgradnja 16 vetrogeneratora najmodernije tehnologije ukupne snage 95,5 megavata.

Novi objekat, prema planu, trebalo bi da bude završen u drugoj polovini 2023. godine.

Bjelić je kazao i da je usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije jasan signal da su investitori u oblasti obnovljivih izvora energije poželjni i pokazuje pravac u kom se kreće energetska politika Srbije.

On je rekao da je na Dan vetra, koji se obeležava 15. juna, imao priliku da vidi kolika je snaga vetroparka koji je izgrađen u Kovačici.

Direktor kompanije „New Energy Solutions“ Miloš Colić rekao je da ta kompanija gleda u budućnost zelene Srbije, kao i u najave da će do 2040. godine 40 odsto ukupne energije dolaziti iz obnovljivih izvora.

„Tu mi kao privatna kompanija vidimo svoje mesto“, kazao je Colić.

Vetroelektrana „Kovačica“, snage 104,5 magavata, druga je po veličini u Srbiji.

Sastoji se od 38 turbina, proizvodi električnu energiju za 68 hiljada domaćinstava i doprinosi smanjenju ugljen-dioksida za 250 hiljada tona godišnje.

U izgradnju te vetroelektrane uloženo je 189 miliona evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar