Foto: EPA-EFE/MAURITZ ANTIN

Izraelska kompanija "New Energy Solutions", koja je 2019. otvorila Vetropark Kovačica, planira da na tom području izradi još jedan - Vetropark Crepaja, prenosi portal Ekapija.

U Planu detaljne regulacije, koji je odeljenje za urbanizam Opštine Kovačica stavilo na rani javni uvid, navodi se da je cilj izrade plana stvaranje planskog osnova za izgradnju vetrogeneratorskog postrojenja, kao i drugih energetskih postrojenja koje proizvode elektricnu energiju iz obnovljivih izvora.

Predviđeno je da vetropark ima 31 vetrogeneratora, svaki pojedinacne snage oko 7 MW i trafo stanicu adekvatnog napona i snage. Maksimalna visina vetroturbine sa lopaticom u gornjem položaju iznosi oko 230 m, dok ukupna snaga vetroparka iznosi do 220 MW.

Kako se navodi, prostor na kome je predvidena gradnja vetroparka se nalazi van gradevinskog podrucja naselja i cini ga poljoprivredno zemljište sa kanalskom mrežom za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i mrežom atarskih puteva.

Ukupna vrednost investicije u Vetropark Kovacica je 189 miliona evra, a ima 38 instaliranih vetrogeneratora, ukupne snage 104,5 MW i proizvodi energiju za više od 68.000 domacinstava, cime ce se uticati na smanjenje emisije CO2 za oko 250.000 tona godišnje.

Inace, ova izraelska kompanija, kako je ranije istakao Mayan Sarig, menadžer za globalne projekte i razvoj – želi dugoročno da bude prisutna u ovom regionu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare