Manje od 400 dinara za pola litra riblje čorbe, 800 za 300 grama ribe, a 750 za veliku porciju domaće kobasice – tako se kreću cene u jednom restoranu u Sremskoj Mitrovici. Samo 75 kilometara dalje, u Beogradu, svi ovi obroci u restoranima drastično su skuplji.
Cene ugostiteljskih usluga odavno rastu, ali definitivno najgore prolaze Beograđani, što vidi svako ko iz prestonice ode na ručak u neki drugi grad u Srbiji.
Sremska Mitrovica, recimo nije daleko, nalazi se na oko 75 kilometara od Beograda, a cene u restoranima daleko su niže.
Tako je čitalac portala Nova.rs Aleksa posetio pretežno riblji restoran u ovom gradu i ostao zatečen cenama.
Primera radi, riblja čorba u ovom restoranu košta 380 dinara, a dolazi u porciji od čak pola litra, dok ovakva čorba u Beogradu košta 370 dinara ali za 350 mililitara, pa ukoliko bismo poredili cenu po litru, u Sremskoj Mitrovici izašlo bi 760, a u Beogradu oko 1.050.
Kada je reč o ribi, što je zapravo specijalitet u ovom restoranu, filet dimljene pastrmke koji dolazi sa dalmatinskim varivom i krompir salatom košta 1.080 dinara, a u pitanju je porcija od 300 grama, dok u Beogradu 200 grama iste ribe sa jednim prilogom košta daleko više – 1.500 dinara. Za 300 grama smuđa na žaru u Sremskoj Mitrovici treba platiti 930, a u Beogradu oko 1.100.
Potom, u Sremskoj Mitrovici porcija domaćih kobasica sa pomfritom košta 750 dinara, dok u beogradskom restoranu, isti obrok košta oko 1.000.
“Nas četvoro smo naručili litar riblje čorbe, tri porcije glavnog jela, što ribe, što mesa, salatu, dve kafe, dve rakije, palačinke, hleb koji se podrazumevao… Sve nas je izašlo manje od 6.000 dinara, što je oko 1.500 po osobi. U Beogradu je nemoguće da se predjelo, glavno jelo, kafa i dezert nađu za taj novac, a treba imati u vidu da su porcije i više nego pristojne”, kaže Aleksa koji dodaje da je na osnovu ovih cena jasno koliko je u prestonici sve preskupo.
Inače, Nova.rs je već pisala o nekoliko primera u kojima je hrana drastično jefitnijia u restoranima van Beograda, pa tako, recimo, račun za dvoje iz jednog niškog restorana, na kojem su se našli kafa, dunjevača, urnebes, moravska salata, teleća glava, pet ćevapa i pola litre rozea, izađe 2.870 dinara.
Takođe, tu je još jedan račun iz Vranja, koji je plaćen 1.220 dinara, a na kojem su se našla dva svinjska vrata, dve šljivovice i kajsije, ljuta papričica,urnebes i dve lepinje.
BONUS VIDEO Počela skijaška sezona: Na Zlatiboru hladno, ali cene „vrele“
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare