U Srbiji se sve manje koriste čekovi

Biznis 11. feb. 202114:43
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U Srbiji se i dalje koriste čekovi, koji su nekada bili najpopularnije sredstvo odloženog plaćanja, ali uz raznovrsne kartične ponude banaka njihovo korišćenje poslednjih godina je u padu, kažu za portal biznis.rs u Udruženju banaka Srbije (UBS).

Kako se ističe, ukupan broj realizovanih čekova bio je u blagom opadanju u periodu između 2015. i 2020. godine. Zabležen je ukupan pad od 13 odsto za period od pet godina.

Većina banaka u Srbiji izdaje čekove, ali pod određenim uslovima. Podrazumeva se da klijent banke ima redovna primanja i da je uredan platiša, bez zaostalih dugovanja.

Čekovi se izdaju na lični zahtev, a ima i paketa računa koji podrazumevaju čekove. Najčešće je jedan od uslova da klijent ima bar šest meseci posao na neodređeno, a prilikom odobravanja čekova često potpisuje menicu ili neku drugu vrstu garancije, kažu u UBS.

Tokom prošle godine prosečno je svakog meseca realizovano oko 500.000 čekova ili nešto više od šest miliona, za period od oktobra 2019. do oktobra 2020. godine, pokazuju podaci iz Platnog sistema kliringa čekova koji se obavlja pri Udruženju banaka Srbije. Određeni, ali manji broj čekova realizovan je u samim bankama.

„Prosečan iznos realizovanog čeka u istom periodu iznosio je 4.694,40 dinara, a ukupan iznos realizovanih čekova je oko 29 milijardi dinara“, kažu iz UBS.

Dvadeset banaka u Srbiji i dalje izdaje čekove. Od svih banaka koje trenutno imaju dozvolu NBS za poslovanje na domaćem tržištu, samo šest banaka ne izdaje čekove.

Od banaka koje izdaju čekove, nekoliko ne naplaćuje izdavanje, dok ostale imaju određene cene koje variraju od 15 do 30 dinara po čeku. Pojedine banke ne naplaćuju izdavanje prvih pet čekova u mesecu, dok je izdavanje svakog narednog 10 dinara.

Iako klijenti godinama očekuju povećanje novčanog limita za čekove, ipak se to za sada neće menjati. Limiti od minimum 200, a maksimum 5.000 dinara važe od 1. januara 2008. godine.

„Za sada nema inicijativa od strane banaka u vezi sa povećanjem limita. Tome je svakako doprinela i činjenica da su banke od 2008. godine pa do danas, klijentima ponudile veliki broj novih bankarskih proizvoda, pre svega u delu kartičarstva i elektronskog bankarstva koje su u dobroj meri supstituisale plaćanje i upotrebu čekova“, kažu iz UBS.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar