Foto: Shutterstock

U Ministarstvu poljoprivrede biće sutra održan sastanak sa predstavnicima udruženja proizvođača mleka, saznaje naš portal.

Prema rečima Slobodana Vidojevića, predsednika Udruženja mlekara Šumadije i Pomoravlja iz Bresnice, nadomak Čačka, glavna tema će biti kvote koje su uvedene od novembra meseca prošle godine.

„Mi proizvođači idemo u Nemanjinu da vidimo da li je njima postignuto regulisanje uvoza mleka. Saznali smo da je jedna velika mlekara izvršila pritisak na resorno ministarstvo da im poveća kvote na uvoz ove osnovne životne namirnice“ , objasnio je naš sagovornik.

Kako kaže Vidojević treba da im nadležni na sastanku predoče precizne podatke koliko je mleka uvezeno u prethodnom periodu.

„Kada je u pitanju otkup, cena mleka je prošle godine padala od trideset do četrdeset dinara. Samim tim, uvođenjem prelevmana je zaustavljen nekontrolisan uvoz mleka i mlečnih proizvoda, gde smo jednim delom vratili otkupnu cenu“, ukazuje Slobodan Vidojević. Ipak, kako napominje, nije vraćena ona koja je bila u novembru mesecu, ostalo je do 20 dinara manje.

„Mlekare nemaju dovoljne količine mleka i zato zahtevaju da se poveća uvoz, a u dogovoru su planirali da obore cenu. Mi se sada plašimo za našu egzistenciju“, ukazuje Vidojević.

Pročitajte još

Proizvođači, kako naglašava, smatraju da će im se vratiti scenario od prošle i pretprošle godine da pada cena mleka, a sa druge strane uvoz raste.

„Iza cele priče stoje ogromne mlekare i trgovinski lanci koji se neće odricati svojih marži i zarada, pa ostaje da razliku seljak trpi. Do kada više da mi nosimo taj teret na leđima“, zapitao je naš sagovornik, napominjući da su u jako lošoj situaciji. Prema njegovim rečima, cena mleka neće padati, već suprotno, rašće.

„Ovo se ne odnosi samo na nas, proizvođače mleka, već i na kolege koje se bave svinjarstvom, voćarstvom i povrtarstvom. Oni imaju isti sudbinu kao i mi, jer nekontrolisan uvoz može dovesti do pada proizvodnje i zatiranja zasada i gašenje stočarskog fonda. Apelujemo na sva resorna ministarstva koja su zadužena za ove poslove, da obrate pažnju na kvote i dozvole koje daju za uvoz mleka i mesa da se ne vrati ista priča kao pre godinu dana“, zaključio je Vidojević.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar