Mlekari iz Šumadije i Pomoravlja blokirali su magistralni put u Kniću, u mestu Ravni Gaj. Nezadovoljni zbog propalih pregovora oko otkupne cene mleka, planirali su da danas do 16 sati u blokadi drže raskrsnicu koja vodi ka Kraljevu, Čačku i Kragujevcu.

Proizvođači mleka u centralnoj Srbiji traže od države da se utvrdi minimalna cena mleka od 65 dinara po litru i da se dodeli subvencija za svako grlo kako bi se obnovio stočni fond. Prema njihovoj računici, to bi državu koštalo deset milijardi dinara. Zbog toga što se nije postigao pregovor počeli su radikalizaciju protesta.

Pročitajte još:

Milija Palamarević iz Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije, Šumadije i Pomoravlja ističe da su mlekare napravile dugogodišnji sistem u kojem manipulišu sa proizvođačima mleka i rade na štetu proizvođača.

Foto: Nova.rs

Sve je počelo s nestašicom sirovine, krajem septembra prošle godine, nastavilo se s naglim poskupljenjem mleka u maloprodaji. Poslednjih dana mlekare su počele masovno da najavljuju smanjenje otkupa od domaćih farmera i pad cena.

Foto: Nova.rs

Za nekoliko dana mlekari će moći da se prijave za subvencije za mleko po javnom pozivu za pemije koji je raspisan početkom ove nedelje. Država će, kako je najavila ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković premirati proizvođače mleka sa 15 dinara po litru, umesto dosadašnjih 10 dinara. Mlekari žele cifru od 20 dinara po litru.

BONUS VIDEO Farmer iz Stajićeva odlučio se na radikalan potez: Za deset dana prosuo više od 20 tona mleka koje je proizveo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare