TOS i mađarske agencije potpisale sporazum o saradnji

Biznis 07. jul. 202118:36
Podeli:
Segedin
Segedin Foto:Shutterstock/ Christian Faludi

Turistička organizacija Srbije (TOS) i Mađarska turistička agencija su danas u Budimpešti zaključile dugoročni sporazum o saradnji.

Cilj navedenog sporazuma je unapređenje odnosa dve zemlje u oblasti turizma, kao i isticanje ekonomskog, kulturnog i društvenog značaja turizma, saopšteno je iz TOZ.

Prema sporazumu, dve nacionalne turističke organizacije će se na dalekim i važnim tržištima, kao što su između ostalih Kina i Rusija, predstavljati zajedničkim turističkim programima i ponudama.

To konkretno znači da će Srbija i Mađarska kreirati novi, zajednički turistički proizvod koji će obuhvatati destinacije sa obe strane državne granice, te tako biti primamljiviji za turiste iz dalekih zemalja i konkurentniji na svetskom turističkom tržištu.

Pored toga, Srbija i Mađarska će međusobno promovisati svoje turističke ponude i zajednički učestvovati u studijskim putovanjima organizovanim za medije i predstavnike iz turističke industrije.

Nakon zaključenog sporazuma, strane će pomagati jedna drugoj u razmeni iskustava i podržavati prekogranične inicijative i projekte.

Memorandum o razumevanju, takođe, ima za cilj i jačanje dobrih srpsko-mađarskih odnosa u oblasti turizma i turističke razmene između dve zemlje.

Sporazum o saradnji potpisali su Marija Labović, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Srbije i Laslo Kenjid, zamenik generalnog direktora Mađarske turističke agencije.

„Srećni smo što imamo mogućnost za partnerstvo za Mađarskom turističkom agencijom i za promociju zajedničkog turističkog proizvoda naših zemalja ne samo na tržištu Kine, već i na drugim udaljenim tržištima kao što su Japan, jugoistočna Azija, SAD, Kanada i drugi. Partnerstvo će se formalizovati Memorandumom o razumevanju koji potpisujemo danas. Ulažemo velike nade u naše partnerstvo sa Mađarskom turističkom agencijom, da nas podrži znanjem, iskustvom, razmenom podataka i saveta kako na najbolji način privući što veći broj mađarskih turista. Naravno, mi smo spremni da ponudimo istu uslugu što se tiče promocije turističkog proizvoda Mađarske srpskim turistima“, rekla je Marija Labović.

„Duga pauza u radu, izazvana pandemijom virusa Kovid-19, naučila nas je tome koliko su zajednički rad i saradnja važni. Duboko sam ubeđen da se budući uspesi u turizmu mogu postići samo međusobnom saradnjom. Zbog toga smo sa našim dragim srpskim partnerima započeli pregovore o potpisivanju dugoročnog sporazuma o saradnji. Dokument, koji danas svečano potpisujemo, postavlja temelje našim nacionalnim turističkim organizacijama da kreiraju zajedničke turističke proizvode i predstave ih u tako važnim zemljama kao što su, između ostalih, Kina i Rusija „, izjavio je Laslo Kenjid.

U 2019. godini Srbija je zabeležila 48.000 posetilaca iz Mađarske koji su ostvarili skoro 90.000 noćenja, po čemu su bili 14. najbrojniji posetioci u Srbiji.

Sa druge strane, pandemija virusa Kovid-19 dodatno je učvrstila ionako dobre srpsko-mađarske odnose u oblasti turizma, na šta ukazuju podaci iz mađarske Nacionalne baze podataka u turizmu, prema kojima su srpski turisti bili osmi po redu po broju ostvarenih poseta u 2020. godini. Srpskim turistima su najzanimljiviji bili pogranični gradovi, poput Segedina, te kupališta, kao što su Morahalom, Mako i Ðula.

Prošle godine su u Segedinu i okolini srpski turisti bili drugi najbrojniji, odmah iza rumunskih, baš kao i u Ðuli i okolini, dodaje se u saopštenju TOZ.

BONUS VIDEO: Prirodne lepote Crne Gore koje oduzimaju dah

 

Komentari

Vaš komentar