Laslo Kever i Ana Brnabic
Laslo Kever i Ana Brnabić Foto:TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Beogradu tokom razgovora sa predsednikom Narodne skupštine Mađarske Laslo Keverom da su bilateralni odnosi, posebno politički, najbolji u istoriji, a da je na ekonomskom polju ta zemlja treći najvažniji partner Srbiji u odnosu na sve zemlje članice Evropske unije sa kojima sarađuje.

Ona je zahvalila je na podršci koju Mađarska pruža Srbiji u procesu evropskih integracija na najvišem političkom nivou i na istrajavanju u stavu o neophodnosti proširenja Unije bez obzira na sve poteškoće, jer je, kako je naglasila, punopravno članstvo u EU prava opcija za Srbiju, saopšteno je iz Vlade.

Regionalno povezivanje je od izuzetnog značaja, ocenila je Brnabić i navela primer Višegradske četvorke istakavši da je upravo Mađarska otvorila ta vrata Srbiji.

Brnabić je navela da se saradnja na infrastrukturnim projektima dobro razvija, posebno kada je reč o rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpašta, početku radova na modernizaciji pruge Segedin-Subotica-Baja, proširenju graničnog prelaza Horgoš i ulaganjima madjarskih kompanija koje su, kako je naglasila, pouzdane i profesionalne.

O prijateljskim bilateralnim odnosima, dodala je premijerka, svedoči i činjenica da Srbija i Mađarska imaju sporazum o zajedničkom korišćenju prostorija diplomatsko konzularnih predstavništava u svetu.

Kever je rekao da su odnosi dveju zemalja na nivou prijateljstva čime su doprineli i položaji manjina sa, kako je rekao, obe strane granice.

On je potvrdio da zajednička sednica dve vlade, koja je planirana za septembar, treba da da dodatni značaj medjusobnim odnosima.

Srbija je najznačajniji ekonomski partner Mađarskoj na Zapadnom Balkanu, a međusobno prijateljstvo nije samo subjektivni osećaj, već prilika i način da se strateški podržavaju dve zemlje, zaključio je Kever.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar