Budžet Beograda za 2024. godinu konačno je usvojen. Gradski odbornici dali su zeleno svetlo na trošenje milionskih iznosa za brojne projekte i rekonstrukcije – od Kalenić pijace, preko Trga Nikole Pašića, pa do novih izdvajanja za stanicu na Novom Beogradu, koja je već postala izvesni "Skadar na Bojani" glavnog grada.

Budžet za Beograd za tekuću 2024. godinu usvojen je tek danas, iako je pola godine već prošlo.

Nakon raspuštanja Skupštine grada, formiranja Privremenog organa i dva kruga izbora – Beograd je do 1. jula čekao ovogodišnji budžet. Zbog raspuštanja Skupštine grada, formiranja Privremenog organa i dva kruga izbora, “malo” se kasnilo. Sada je, ipak, poznato kako će se trošiti novac iz kase koju pune svi Beograđani, a najinteresantniji su svakako veliki projekti.

Sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Kalenić pijaca

Jedan od projekata koji će “izvući” ogromna sredstva iz budžeta je obnova Kalenić pijace. Za ovu pijacu će samo tokom ove godine iz gradskog budžeta biti izdvojeno 1,075 milijardi dinara, što je više od devet miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

Sledeće, 2025. godine, Grad će izdvojiti još oko milion i po evra (177 miliona dinara), a 2026. još više od šest miliona (719 miliona dinara). Za tri godine, dakle, iz gradskog budžeta biće izdvojeno oko 17 miliona evra.

Inače, prva faza radova rekonstrukcije završena je krajem 2017. godine, a tada je umesto 23 izgrađeno 28 novih neuslovnih lokala. Obilazeći radove u martu te godine, tadašnji gradski menadžer Goran Vesić najavio je „skori prelazak na drugu fazu radova koja će se raditi ove godine“, ali i pripreme za treću i četvrtu fazu i kompletan završetak svih radova do kraja 2018. ili tokom 2019. godine. Nakon probijenog roka, Vesić je u aprilu 2020. rekao da se kraj radova očekuje do kraja te godine.

Trg Nikole Pašića

Za aktuelnu rekonstrukciju Trga Nikole Pašića ove godine biće izdvojeno nešto manje od 630 miliona dinara, odnosno više od pet miliona evra. Potom, naredne godine, gradska uprava planira da izdvoji još 43,6 miliona dinara, što je nešto više od 370.000 evra.

Foto: Vesna Lalić/Radar

Rekonstrukcija ovog trga u centru grada počela je u februaru ove godine, a prema prvim najavama, planirano je da traje sedam meseci. Ipak, sudeći po tome da su i za narednu godinu planirana ulaganja, jasno je da će ovaj rok biti probijen. A već nekoliko meseci nakon početka radova, u maju, procenjena vrednost radova skočila je sa oko 5,9 na 6,2 miliona evra.

Stanica na Novom Beogradu

Na spisku velikih ulaganja iz gradskog budžeta je i kompleks autobuske i železničke stanice u novobeogradskom Bloku 42, za koji je u ovoj godini predviđeno 62 miliona dinara, dakle približno 530.000 evra.

Naredne godine planirana ulaganja premašuju dva miliona evra (241 milion dinara), a 2026. još približno toliko – 261 milion dinara.

Za drugu fazu radova na samoj autobuskoj stanici ove godine biće izdvojeno oko 1,89 miliona evra (222 miliona dinara), a potom 2026. još 3,78 milijardi dinara, odnosno više od 32 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, izgradnja autobuske stanice projekat je koji prate konstantno povećanje vrednosti I pomeranje rokova. Tako gradska vlast već šest godina ne uspeva da završi izgradnju stanice, a još duže se najavljuje izmeštanje saobraćaja sa sadašnjeg BAS-a.

A što se vrednosti tiče, početkom 2018. godine tadašnji gradonačelnik Siniša Mali izjavio je da će nova autobuska stanica koštati 25 miliona evra, mada se spekulisalo I o nešto manjem iznosu – 20 miliona.

Ipak, kada se saberu svi neophodni troškovi, budžetska izdvajanja i krediti, dolazi se do sume od gotovo 50 miliona evra.

Foto: Shutterstock

Linijski park

Linijski park još jedan je u nizu projekata koji nikako da bude gotov, ali su za njega planirana ogromna ulaganja. Samo ove godine, iz budžeta će biti izdvojeno više od milijardu dinara, naredne 3,68 milijardi, pa godinu dana kasnije dodatnih 5,4 milijarde. Ukupno, to je više od 10 milijardi dinara, odnosno više od 86 miliona evra.

Pano ilustracija Linijski parka Foto:TANJUG/ STR

Linijski park se prostire putanjom nekadašnje pruge od Beton hale do Pančevačkog mosta, na kojoj je planirana izgradnja sportsko-rekreativnog i kulturnog sadržaja.

Prema najavama zvaničnika, Linijski park već je trebalo da bude gotov polovinom ove godine, a prvobitno planirani troškovi bili su daleko niži – 55 miliona evra.

Pano ilustracija Linijski parka Foto:TANJUG/ STR

Bulevar patrijarha Pavla

Jedan od projekata za koje je planirano izdvajanje velike sume novca iz budžeta je Bulevar patrijarha Pavla. Tako je za njegovu rekonstrukciju i proširenje novim budžetom predviđeno da se ove godine izdvoji 14 miliona dinara, odnosno skoro 120.000 evra.

Sledeće, 2025. godine, ovaj iznos biće daleko veći – milijarda dinara, dakle više od 8,5 miliona evra. Konačno, 2026. godine, za rekonstrukciju i proširenje Bulevara patrijarha Pavla biće izdvojeno šest milijardi dinara, što je više od 51 miliona evra. To su izdvajanja od gotovo 60 miliona evra za tri godine.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Svega nekoliko dana pred usvajanje ovogodišnjeg gradskog budžeta, raspisan je ponovljeni tender za nastavak gradnje Bulevara patrijarha Pavla, ali po višoj ceni. Nova cena posla koji se odnosi na prvu etapu gradnje, na potezu od Mosta na Adi do dela Bulevara u Rakovici koji je već završen, iznosi 2,4 milijarde dinara, odnosno oko 20,5 miliona evra.

Vrednost prethodnog tendera bila je, s druge strane, za čak 2,5 miliona evra manja. Naime, tada je vrednost radova bila oko 18 miliona evra, odnosno 2,1 milijardu dinara.

Kojih projekata nema u budžetu?

Postoje i projekti za koje ove godine nema uzdvajanja iz budžeta, ali ćemo ih plaćati 2025. ili 2026.

Takvi su projekti izgradnje pristupnih veza na Prokopu, proširenje pešačke zone Knez Mihailova, proširenja saobraćajnice na potezu Slavija-Žička. Isti je slučaj i sa gondolom, biciklističkim stazama na centralnim opštinama, produžetkom Batajničkog bulevara, rekonstrukcijom Ulice Kraljevića Marka, pešačko-biciklističkog mosta preko Save…

BONUS VIDEO Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića poskupela za 30 miliona dinara, razlog – „viškovi i manjkovi“ radova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare