Foto: Instagram /Budućnost SrbijeAV, Nova.rs

Turska kompanija "Teklas Automotive", u kojoj je vrh vlasti video spas za 1.200 otpuštenih radnika Geoksa iz Vranja, od Ministarstva privrede dobija 10,7 miliona evra državne pomoći da, pored pogona u Vladičinom Hanu, otvori još jedan u Vranju, u hali koju su za sobom ostavili Italijani nakon katanca prošlog leta. Imaju obavezu da do 2028. godine za stalno uposle 500 ljudi, kao i da nakon ispunjenja obaveze zaposlenja svakom novom radniku plate budu za 20 odsto veće od minimalca.

Komisija za dodelu i kontrolu državne pomoći objavila je na svom zvaničnom sajtu rešenje od 24. januara, koje se tiče državne pomoći koju Ministarstvo privrede dodeljluje korisniku Teklas Automotive d.o.o. Vladičin Han, za realizaciju projekta ulaganja u novi proizvodni pogon sistema za cirkulaciju tečnosti za automobilsku industriju u Vranju.

Tako će ova turska kompanija koju su sa vrha vlasti prošlog leta predstavili kao rešenje za 1.200 otpuštenih radnika iz Geoksa, i zvanično otvoriti pogon u ovom gradu, ali uz finansijsku pomoć građana Srbije, odnosno država im za to daje 10.775.000 evra pomoći.

Teklas je Razvojnoj agenciji Srbije predao prijavu za dodelu ovih sredstava 11. avgusta 2021. godine, svega desetak dana od vesti o zatvaranju Geoksa, a Savet za ekonomski razvoj je odluku o odobravanju sredstava doneo 20. decembra, navodi se u rešenju Komisije za dodelu državne pomoći.

U biznis planu su objasnili da kompanija već ispunjava proizvodne kapacitete na sadašnjoj lokaciji u Vladičinom Hanu, te traži novu „brownfield investiciju“ blizu trenutne lokacije, „što znači niže logističke interkompanijske troškove“, a bivša fabrika Geoksa u Vranju, kako navode, sa raspoloživim kadrovima i postojećom infrastrukturom je pogodna lokacija za ulaganje.

Kako je navedeno u rešenju, Nacrt ugovora predviđa da će Teklas do kraja 2028. godine uposliti najmanje 500 novih radnika na neodređeno vreme, računajući od dana podnošenja prijave, kao i da će izvršiti ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva u vrednosti od najmanje 22 miliona evra u istom roku, a troškovi zarade za novozaposlena lica u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti predvišene projektom, biće najmanje 6.312.000 evra.

Firma je u obavezi da ne smanjuje ukupan broj zaposlenih ispod 1.631, od čega najmanje 1.175 lica zaposlenih na neodređeno vreme, u periodu od pet godina od završetka investicionog projekta.

Od ukupnih ulaganja, predviđeno je da najmanje 25 odsto mora biti finansirano iz sopstvenih sredstava, tj. iz sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć.

Teklas se obavezuje i da nakon ispunjenja obaveze zaposlenja, svakom novozaposlenom redovno isplaćuje osnovnu zaradu koja je za najmanje 20 odsto veća od minimalne zarade.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare