Fabrika Teklas
Aleksandar Vučić u fabrici Teklas Foto: Instagram/ Budućnost SrbijeAV

Dok stotine otpuštenih radnika, javnost na jugu Srbije i državni vrh u pogonu turske firme Teklas Automotive u Vladičinom Hanu vide spas iz situacije koju je prouzrokovalo zatvaranje italijanske fabrike Geoks u Vranju, zbog čega je 1.200 radnika ostalo bez posla, poslednjih nedelja na mukama je i sam Teklas.

Prema svedočenjima radnika ove firme koja je na dobrom glasu na jugu Srbije zbog društveno-odgovornog poslovanja i uređenog sistema vrednovanja rada, zbog ekstremnih uslova na određenim pozicijama, od posla odustaje više od 70 odsto muških operatera, a iako još uvek nema zvaničnog odgovora, pisanje portala Nova.rs o odlasku generalnog direktora Erdžana Alinmaza izvori iz uprave potvrdili su i drugim medijima.

Od početka avgusta, kada je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će Teklas odmah rešiti sudbinu 250 bivših radnika Geoksa, posao je dobilo manje od polovine najavljenog broja, odnosno između 100 i 120 ljudi, svedoče radnici.

„Do 15. septembra dolazim u Vranje i do tada dolazi i rešenje za Vranjance posle odlaska Geoksa“, najavio je takođe predsednik početkom avgusta.

Predsednik u Vranje i ovog puta nije došao, sudbina radnika Geoksa je još uvek neizvesna, a prema rečima naših sagovornika, nije samo ni do Teklasa, jer ima dosta radnika koji zbog pozicija mnogo zahtevnijih od onih na kojima su radili u Geoksu, i sami odustaju od posla.

Kako saznajemo, od posla na takozvanom „Autoklavu“ u ovoj fabrici koja proizvodi delove za automobilsku industriju i izvozi je na zapad Evrope, odustalo je više od 70 odsto muških operatera, jer je pozicija „veoma naporna i teška, radi se na ekstremno visokim temperaturama“.

Na „Autoklavu“ se peku ili kuvaju creva na temperaturi većoj od 100 stepeni, a radnici nose rukavice „dosta deblje i od onih kuhinjskih“, u smeni koja traje 8 sati, uz pauzu od 30 minuta. Plate na ovoj poziciji su „do 70 ili 80 hiljada dinara“, kažu zaposleni, ali uključujući bonuse, deo „trinaeste plate“ koji primaju svakog meseca i „regres“.

„Radni sat je oko 270 dinara, a bonus i deo trinaeste plate za radnike na Autoklavu su oko 15-16 hiljada dinara. S tim što je taj bonus lako možete da izgubite. Ukoliko se otvori bolovanje – bonus se gubi. Ukoliko se radi o povredi na radu – bonus se takođe gubi, ako zakasnite na posao samo jedan minut – bonus se gubi“, kaže naš sagovornik.

„Tako se ljudi prže kao u paklu za neku prosečnu srpsku platu od 540 evra, naravno da će da pobegnu odatle“, dodaje jedna od radnica.

Sa druge strane, dodaci na platama zaposlenih u montaži su mnogo manji, 7.000 dinara bonus i 2.700 dinara „trinaesta plata“.

U međuvremenu, prvi čovek Teklasa koji je po molbi predsednika trebalo da preuzme radnike otpuštene iz Geoksa, Erdžan Alinmaz, dao je ostavku na funkciju generalnog direktora. Iz Teklasa još uvek nema zvaničnog odgovora na upit novinarke portala Nova.rs poslat na mejl dostupan javnosti, ali su informaciju i za druge medije sa juga Srbije potvrdili radnici ove kompanije. O razlozima za ostavku se još uvek spekuliše.

Bonus video – Anketa sa Šapčanima povodom otkaza u fabrici Jazaki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare