Fabrika Teklas
Aleksandar Vučić u fabrici Teklas Foto: Instagram/ Budućnost SrbijeAV

Ugašena fabrika obuće Geoks u Vranju, od države je dobila ukupno 16,5 miliona evra subvencija - za izgradnju fabrike na poklonjenom zemjištu (10,8 milona evra) i za opremanje iste (5,6 miliona evra). Sada kada je utvrđeno da je deo ovog iznosa od 3,5 miliona evra država dala suprotno zakonu, a vranjski ogranak Geoksa Technic Development doo je u likvidaciji, malo je izvesno da će država, u slučaju da reaguje na rešenje Komisije za dodelu državne pomoći, moći da ovo naplati u novcu, kažu sagovornici lista Nova.

Pretpostavlja se da će država uzeti deo imovine, ali u međuvremenu saznajemo da pogon i zemljište više nisu u vlasništvu Geoksa, već u vlasništvu Teklas Automotive (Vladičin Han), firme koja bi, po ranijim navodima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, trebalo da uposli otpuštene iz Geoksa.

Ono na šta je Transparentnost Srbija (TS) u studiji o subvencijama koje država daje strancima upozorila još u maju 2017. godine, sa zakašnjenjem od preko četiri godine potvrdila je i Komisija za dodelu državne pomoći – Geoksu je novac za izgradnju pogona za proizvodnju obuće u Vranju, država dala mimo sopstvenih zakona. U rešenju od 1. novembra 2021. godine Komisija je utvrdila da je ova firm dobila državnu pomoć koja prelazi maksimalno dozvoljenu za 414.044.391 dinara (oko 3,5 miliona evra).

„Sada je stvoren osnov da se ta sredstva potražuju, nisam upoznat sa tim koliko Geoks ima sredstava i ima li uopšte, ali pretpostavljam da su šanse minimalne da se naplati taj iznos“, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Dok Komisija poziva nadležna ministarstva privrede i finansije da taj novac traži nazad od Geoksa, TS da se utvrdi krivična odgovornost svih koji su učestvovali u nezakonitoj dodeli budžetskog novca, javnosti koja se i dalje pita šta je sa više stotina radnika koji su bez posla i ima li Geoks para da vrati ovaj novi-stari dug državi, promakla je jedna „sitnica“ – zemljište i objekti u Vranju koji su donedavno bili u vlasništvu Geoksa, od pre nekoliko dana su u vlasništvu Teklasa. Zvaničnici se o tome hoće li Geoksu tražiti novac nazad ili ne, još uvek nisu oglasili, a iz Transparentnosti su izrazili bojazan da će povraćaj novca biti otežan ili onemogućen jer je rešenje doneto protiv preduzeća koje je već u likvidaciji.

Međutim, komentarišući za portal Nova.rs poslednji bilans stanja firme Technic Development doo Vranje – u likvidaciji, ekonomista iz Vranja Dragoljub Stevanović ističe da bi ovo bilo „dobrostojeće preduzeće“ da nisu u likvidaciji, kao i da im obrtna imovina „pokriva skoro sve obaveze“.

„Oni bi to mogli u novcu da plate ako bi naplatili potraživanja, prodali opremu, zalihe, imovinu…ali, oni to neće u novcu platiti evo vidite da se sada već nešto dešava, čujemo da Teklas preuzima pogon. Nama ostaje nejasno od koga je Teklas sada ‘uzeo’ pogon, od Geoksa ili države“, komentariše Stevanović.

Nenadić iz Transparentnosti Srbija podseća da je kršenje zakona moglo da bude sprečeno, ali da to nije učinjeno jer tadašnja Komisija za kontrolu državne pomoći nije reagovala.

„Veliko je pitanje u kojoj meri investitor može biti odgovoran za to. Ne treba očekivati od investitora da se buni što je dobio novac. Nije njemu zabranjeno da dobije više novca nego je zabranjeno bilo državnim organima da mu dodele toliko novca“, ističe.

Sa druge strane, izvor Nove iz nekadašnje uprave Geoksa u Vranju kaže „pare su tu i biće sve po zakonu kao i do sada“ kao i da ne mogu likvidirati firmu dok se sva potraživanja ne isplate.

„Videćemo hoće li država da traži pare nazad“, dodaje. Na opasku da će možda tražiti halu, iz Geoksa kažu da ona nije u njihovom vlasništvu.

„Pogledajte katastar. Prodato“.

Uvidom u Katastar nepokretnosti, može se videti da su zemljište i proizvodni objekat obuće na katastarskoj parceli KP 625/1 KO Bunuševac, Vranje, koji su do nedavno bili u vlasništvu firme Technic Development DOO Vranje, sada u vlasništvu firme DOO Teklas Automotive. Ovi podaci su ažurirani pre samo nekoliko dana, 14. novembra. Prekjuče je i portal lista Danas objavio da će Teklas „najkasnije početkom naredne godine“ otvoriti fabriku delova za automobile u hali bivše fabrike Geoks, gde bi trebalo da bude upošljeno najmanje 350 radnika.

Nakon što je Geoks pokrenuo proces likvidacije početkom avgusta ove godine, bez posla je ostalo oko 1.200 radnika iz Vranja i okoline. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ubrzo, 5. avgusta, posetio pogon turske firme Teklas u Vladičinom Hanu i tom prilikom je najavio da će oko 250 radnika iz Vranja biti odmah zaposleno u ovoj firmi koja se bavi proizvodnjom delova za automobile, a kasnije još 600. Prema saznanjima iz medija, do sada je Teklas uposlio oko 300 radnika iz Vranja.

Prvi pogon firme koju predsednik moli za spas, u Vladičinom Hanu je otvoren početkom aprila 2016. godine, kada je posao dobilo 400 radnika mahom iz Vladičinog Hana i Surdulice, a kako je vreme odmicalo, sve više Vranjanaca je posao nalazilo upravo u hanskom Teklasu. Vučić je u vreme otvaranja bio predsednik Vlade, a Teklas i manji pogon Smeltinga su otvoreni u njegovom prisustvu, uz državne subvencije od skoro 5 miliona evra.

Kada je u pitanju otvaranje Geoksa, ugovor o dodeli sredstava za direktne investicije, koji je trebalo da omogućiti zapošljavanje 1.250 radnika u novoj fabrici Geoks, 8. oktobra 2012. godine u Vranju su potpisali tadašnji Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i predsednik kompanije Geoks Mario Moreti, a u prisustvu tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Skupštine Ivice Dačića. Tada je najavljeno da će Vlada Srbije podržati ulaganje kroz program za podsticaj direktnih investicija u iznosu od 9.000 evra po svakom novootvorenom radnom mestu. Fabrika je otvorena 2016. godine.

Bonus video: Otkazi u fabrici Jazaki

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare