Da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u poslednjih nekoliko decenija neretko se može čuti od predsednika Aleksandra Vučića. Prijateljstvo ili saradnja dva jaka autoritarna lidera, kakve im epitete daju širom EU i sveta, predstavlja dobitnu kombinaciju i za Vučića i Orbana. Preko Budimpešte čuje se srpski glas u EU, koji širi Viktor Orban, dok za uzvrat mađarska strana ostvaruje niz ekonomskih befefita takvog saveza sa Vučićem. Istovremeno, relaksiraju se odnosi koji su bili rđavi tokom prve polovine 20. veka, a istovremeno dva autoritarna lidera jedan drugom čuvaju leđa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je govorio o pritiscima koji su pred Srbijom da uvede sankcije Rusiji. Vučić je naglasio da će izdržati koliko može da se ne uvedu sankcije, ali da će Beograd nastojati da što je duže moguće ne uvede sankcije.

„Držaće mi sad još jedno predavanje. Borelj i ostali evropski zvaničnici…Pažljivo ću da i ih saslušam. Ja sa sankcijama Rusiji nisam saglasan. Ali dok Srbiju vodim ja, kao predsednik i dok možemo tako će i biti“, rekao je Vučić u Njujorku.

Ovakav stav prema sankcijama u odnosu na Rusku federaciju u dobroj meri zaslužan je mađarski premijer Viktor Orban koji prema rečima sagovornika Nova.rs iz diplomatskih krugova nastupa kao Vučićev zaštitnik unutar EU.

Viktor Orban i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

„Primetno je da Vučić i Orban koordinišu svoje aktivnosti, te se to vidi po tome što predsednik Srbije češće nego ranije odlazi u Mađarsku, naročito nakon važnih sastanaka. Orban je razlog zašto EU ne može da pokrene bilo kakvu inicijativu ili izvrši dodatni pritisak na Aleksandra Vučića da uvede sankcije Rusiji i postane kooperativniji jer za bilo kakve mere kao što su uvođenje viza, ograničenje pristupa fondovima EU potrebna je jednoglasna odluka svih članica. Orban nikada ne bi glasao za tako nešto, jer vrlo dobro zna da bi on bi bio sledeći koji bi se našao na tapetu EU zbog odnosa prema vladavini prava, slobodi medija i konačno Rusiji“, navodi naš sagovornik.

Na pitanje zbog čega Orban štiti Vučića i šta stoji iza njihovog dogovora, odnosno šta Srbija za uzvrat može da ponudi, naš sagovornik ističe da je u pitanju biznis koje mađarske firme bliske premijeru te države dobijaju u Srbiji.

Viktor Orban Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

„Zbog toga je Vučić slobodniji u izjavama gde se kritikuju evropski zvaničnici i sve dok bude imao zaštitu Orbana, EU će teško moći da reaguje konkretnijim merama u odnosu na njega. Vučiću u potpunosti odgovara da bude načelno na evropskom putu, a da ništa ne radi kako bi dodatno približio EU i članstvu“, zaključuje naš izvor.

Svi poslovi koji dokazuju veze

I nije tajna da osim političke saradnje, Mađarska kroz dobre odnose nastoji da poboljša i svoje ekonomske bilanse. Mađarska strana odavno je zainteresovana da uplovi u energetski sektor Srbije, o čemu su mediji pisali da mađarska kompanija želi suvlasništvo nad 11 srpskih hidroelektrana. Mađarska vlada pomaže i poljoprivrednicima u Vojvodini, a mađarski kapital povezan je sa usponom fudbalskog kluba TSC iz Bačke Topole koji je ove sezone igra i evropsko takmičenje i trenutno je prvi na tabeli u Superligi.

Od 2016. godine grupa mađarskih, srpskih i slovenačkih firmi dobila je u postupku javnih nabavki ugovore vrednosti više od 25 miliona evra za poslove obnavljanja javnog osvetljenja u nekoliko gradova u Srbiji u kojima je na vlasti Srpska napredna stranka.

Istraživanje koje su sproveli BIRN i mađarski online portal Direkt 36 pokazuje da su te kompanije povezane sa ljudima iz najbližeg okruženja Orbana, Vučića i srpske premijerke Ane Brnabić.

Dobre odnose dve strane treba tumačiti i u kontekstu nastupa mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta na kontramitingu SNS u maju. Nije čest slučaj da neki zvaničnik strane države govori na partijskom skupu, pa je Sijartov nastup stoga još zanimljiviji tumačima.

Kako su se razvijali odnosi Vučića i Orbana

„Orban je naš veliki prijatelj, moj drug, poštujem ga i mnogo toga sam naučio od njega. Mnogi govori što mi nismo Orban“, ovako je predsedsednik Srbije Aleksandar Vučić pre više od 6 meseci govorio o svom mađarskom kolegi.

Viktor Orban i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Njihovu dobru saradnju i uzajamne pohvale građani mogu neretko da čuju, ali i da vide. Jedan od takvih primera jeste odlikovanje Orbana, kome je lično Vučić uručio orden zbog prijateljstva sa Srbijom.

Vučić je lično zahvalio Orbanu jer je sprečio da Mađarska napadne Srbiju 1999. godine, na čemu mu je lider Srbije lično zahvalio. Dobre konekcije mađarske i srpske strane nisu prošle nezapažene ni u stranim medijima.

Viktor Orban i Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/Twitter/Le Chou News

Tako je Fajnenšel tajms objavio prethodne godine da mađarski premijer Viktor Orban i predsednik Srbije Aleksandar Vučić praktikuju oblik vladavine čvrstom rukom, prožet kulturnim konzervativizmom, prijateljstvom sa Rusijom i Kinom i snažnom podrškom dijaspori – Mađarima u Rumuniji, Slovačkoj i Ukrajini, odnosno Srbima na Kosovu i BiH.

Nikada Vučić nije krio svoju podršku Viktoru Orbanu, evropskom desničaru koga kritikuje evropski zvaničnici i zbog čega je uvek na ivici sankcija. Mađarski premijer predstavlja sve ono protiv čega se demokratija u Evropi bori, ali zato često dobija reči hvale od srpskog kolege.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Upravo na to skreće pažnju Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam koji objašnjava da su dobri odnosi Mađarke i Srbije sprega dva autoritarna lidera, koji se pomažu u zajedničkom delovanju.

Sagovornik Nove dodaje da je Aleksandar Vučić dugo godina zagledan u lik i delo premijera Viktora Orbana, zbog čega je od samog starta uspostavljena politička sprega dva lidera.

„Vučić je prepisivao od Orbana još u vreme kada se pripremao da ozbiljnije preuzme vlast, kada je SNS tek trebalo da dođe na vlast. Vučiću je na neki način Orban bio uzor, tu je od samog starta uspostavljena politička kopča. Među njima je mnogo sličnosti poput nacionalizma, konzervarivizma, ideji gušenju sloboda, urušavanje pravne države. To je ta autoritarna vertikala, među njima su jake veze koja je stvorila političku spregu dva lidera“, objašnjava Popov za Novu.

Foto: N1

Govoreći o konkretnim odnosima Vučića i Orbana, sagovornik Nove dodaje da Srbija koristi Mađarsku kako bi se isposlovale različite stvari unutar EU.

PROČITAJTE JOŠ...

„Orban bi trebalo da bude Vučićev glasnogovornik i zaštitnik Srbije, a to Orbanu dobro dođe jer vodi politiku suprotnu glavnom koloseku EU. On je jedan od najvećih zagovornika proširenja EU i zastupnika da Srbije postane punopravna članica zajednice. Višegradskoj grupi bi dobro došlo pojačanje u vidu Srbije. Zbog svega toga Beograd je spreman da prećuti mnogo toga Mađarskoj, poput biste Hotija u parlamentu u Budimpešti. To je uvreda za sve građane Srbije, naročito Vojvodine jer su oni bili najveće žrtve Hotija. Podsećam da su postojale racije, da je Hoti stajao iza toga. S vremena na vreme se pojavi i karta velike Mađarske, što lično promoviše Orban, ali o tome se ćuti“, priča Popov.

Viktor Orban, Peter Sijarto i Aleksandar Vučić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Bivši diplomata i ambasador u Belorusiji Srećko Đukić objašnjava za Novu da Orban čuva leđa Vučiću u EU, a da se iz tumače i svi drugi odnosi dve zemlje.

„Savez Vučića i Orbana pre svega za predsednika Srbije znači podršku u evropskim krugovima i čuvanje leđa Vučiću u EU. To ima za politiku koju vodi Srbija neprocenjivi značaj. Vučić uvek može da računa na glas koji je za njega u bilo kom pitanju i glas koji može da blokira bilo šta što se tiče Srbije i Vučića. Iz toga treba izvlačiti sve konsekvence i posledice, pa do ekonomskih“, objašnjava sagovornik Nove.

Srećko Đukić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Đukić naglašava da od te ekonomske saradnje Mađarska ima daleko veću korist, nego što ima Srbija.

„Mađarska je članica EU, daleko je razvijenija i u poziciji je da neke stvari postavlja i diktira Srbiji što ne može da izbegne. To je saradnja od uzajamnog interesa, pri čemu politički iz toga mnogo više znači za Vučića, a ekonomski daleko značajnije je za Orbana. Mislim da se na tom osnovu balansiraju odnosi, uz to kažu da su prevaziđeni svi istorijski animoziteti. To je dobro, ukoliko je prevaziđeno na principijelnom nivou“, kaže Đukić za Novu i dodaje:

„Vi imate jaku mađarsku banku, u energetskom sektoru Srbija skladišti gas u Mađarskoj, iako može u ruskom skladištu u Srbiji. Mađarska napreduje i na polju poljoprivrede, a videli smo i da je saradnja i na polju energetike prisutna“, zaključuje Đukić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar