Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Država će i ove godine subvencionisati 6.000 taksi prevoznika u iznosu od 8.000 evra za nabavku novih putničkih vozila po ekološki prihvatljivim standardima. Zahtevi za subvencije podnose se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje nakon kvartalnog prikupljanja zahteva donosi rešenja.

Kako se navodi u uredbi koja definiše uslove i način sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila, pravo na podsticaje države imaju svi prevoznici koji obavljaju delatnost taksi prevoza kao javnog prevoza od 4. januara 2019. godine ili ranije, prenosi Biznis.rs.

Taksi prevoznik, da bi koristio subvenciju, dužan je da prethodno isplati 15 odsto kupoprodajne cene novog putničkog vozila. Bilo da je to deo učešća za odobrenje ugovora o finansijskom lizingu ili deo učešća za odobrenje namenskog kredita. Subvencija se dodeljuje u skladu sa propisima kojima se uređuju pravila za dodelu državne pomoći male vrednosti.

Da bi koristio novac iz državnog budžeta taksi prevoznik je dužan da pre isplate subvencije isplati iznos u visini od najmanje 15 odsto kupoprodajne cene novog putničkog vozila davaocu finansijskog lizinga na ime dela učešća za odobrenje ugovora o finansijskom lizingu putničkog vozila, odnosno iznos u istoj visini banci na ime dela učešća za odobrenje namenskog kredita za kupovinu putničkog vozila.

„Ako taksi prevoznik kupuje novo putničko vozilo sopstvenim sredstvima, subvencija se isplaćuje nakon što taksi prevoznik dostavi dokaz da je u celosti isplatio dobavljaču deo kupoprodajne cene koji se ne finansira iz sredstava za odobravanje subvencija, odnosno dokaz o isplati dobavljaču iznosa u visini od najmanje 15 odsto kupoprodajne cene novog putničkog vozila. Ako taksi prevoznik kupuje novo putničko vozilo zaključenjem ugovora o finansijskom lizingu, odnosno zaključenjem ugovora o namenskom kreditu, subvencija se isplaćuje se nakon zaključenja ugovora o finansijskom lizingu, odnosno zaključenja ugovora o namenskom kreditu“, navodi se u pomenutoj uredbi.

Novo putničko vozilo čija se nabavka subvencioniše mora zadovoljavati propisane uslove iz Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i mora imati vrednost ne manju od 13.000 evra.

Subvencija se odobrava za nova putnička vozila koja imaju potpuno električni, hibridni ili pogon na komprimovani prirodni gas, ili zadovoljavaju najmanje euro 6 standard u pogledu emisije izduvnih gasova.

Putnička vozila čija se nabavka subvencioniše ne mogu se otuđiti u roku od tri. Taksi prevoznik je dužan da subvencionisanim putničkim vozilom obavlja delatnost najmanje u roku od tri godine.

Taksista, između ostalog, mora da dokaže da je izmirio sve dospele obaveze po osnovu javnih prihoda, a ukoliko ima ugovor o reprogramu, ne sme da duguje više od 500.000 dinara. Takođe, taksista ne sme da ima pravosnažnu sudsku ili upravnu meru zabrane obavljanja delatnosti ili osudu zbog privrednog prestupa.

Bonus video: Do taksija ni za lek

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar