Sumarac
Foto: Nova.rs, Dragoslav Šumarac

Mi smo u nekom investicionom ciklusu izgradnje infrastrukture i autoputeva što zahteva veliku potražnju materijala poput cementa, armatura... Tri naše cementare koje su privatizovane nemaju dovoljno kapaciteta, pa cement mora i da se uvozi, a kod uvoza se plaća carina koja je namanje 15 odsto, rekao je za InfoBiz Dragoslav Šumarac, profesor na Građevinskom fakultetu, nekadašnji ministar građevine, komentarišući poskupljenje građevinskog materijala. On dodaje da su cene porasle i sa "psihološkog aspekta", kako bi se pokrili troškovi prekida proizvodnje.

Rast beleže stambeni krediti, ali i broj izdatih dozvola za gradnju. Ipak, postavlja se pitanje da li će budući kupci morati više da se zaduže, jer se već nekoliko meseci najavljuje skok cene kvadrata. Dragoslav Šumarac za InfoBiz govori o tome zašto je poskupeo građevinski materijal, ali i kvadrat novogradnje.

„Država bi mogla da interveniše preko robnih rezervi, da bi se smirila situacija u ovom trenutku, pa se nadam da će tržište nekretnina da se stabilizuje. Za investitore je predlog recimo da mogu cement da nabave u Grčkoj ili Rumuniji, gde nije toliki inveticioni ciklus, dakle preporuka je da se nađu što jeftinije cene tih materijala“, rekao je Šumarac na pitanje šta država, a šta investitori mogu da urade da ublaže efekte poskupljenja repromaterijala.

U Beogradu, podseća, ne može da se pronađe kvadrat ispod hiljadu evra u novoizgrađenim stanovima.

„Mirijevo je već davno prešlo 1.200 evra za novogradnju, čak ide i do 1.500 evra. U Zemunu je sada preko 2.000 evra kvadrat i to onaj deo ka Zemun polju a ne kod hotela Jugoslavija, recimo. A Zvezdara, Stari grad to je već i do 3.000 evra. Bojim se da ako se nastavi ovako da balon ne pukne, da ne dođe do nemogućnosti plaćanja, kao recimo u Americi, pa da se stanovi uzimaju ljudima“, upozorava Šumarac.

Kupci novogradnje prvenstveno treba da gledaju kvalitet gradnje, savetuje Šumarac.

„Obezno moraju da gledaju da li investitor ima sve dozvole. Nažalost, svedoci smo da se grade zgrade koje nemaju informacije o investitoru, o dozvolama itd. Tu, na žalost, ima i korupcije, pa je poskupela i legalizacija nedozvoljenih objekata“, navodi sagovornik InfoBiza.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare