Foto: Shutterstock

Poznato je da je najskuplji kvadrat stana, od čak 9.124 evra trenutno onaj u Beogradu na vodi. Tako kažu zvanični podaci. Međutim, gde su i za koliko tačno najviše poskupele nekretnine u Srbiji za proteklih pet ili deset godina? Ponuda i tražnja sa terena kazuje da glavni grad prednjači i kada je reč o skoku cena kvadrata u poslednih pet, šest godina, i to prvenstveno - Novi Beograd. Podaci pokazuju da su u poslednje vreme porasle cene kvadrata i u okolini većih gradova.

Procenitelj i vlasnik agencije “Old Royal Sistem” Milić Đoković za Nova.rs navodi da je najviše poskupeo Beograd. A, u okviru njega – Novi Beograd, Banovo brdo, Čukarica, centar oko hrama Svetog Save.

„U proteklih pet, šest godina, cena stanova na Novom Beogradu bila je na nivou od 1.000, do 1.100 evra. Sada kvadrat u ovom delu glavnog grada ide do 3.000 evra, što je rast za oko 250 do 300 odsto“, navodi Milić Đoković.

Nekretnine oko hrama Svetog Save prodavale su se za 2.000 evra po kvadratu, sada je cena 4.000 evra, to je sto odsto više.

Foto:Ivan Tokin

Na Banovom brdu stan je mogao da se kupi za 1.110 evra po kvadratu, a sada je on 80, 90 odsto skuplji – oko 2.000 evra, u proseku.

U Zemunu su takođe, navodi, nekretnine poskupele za oko sto odsto, za proteklih sedam, osam godina.

„Reč je o godišnjim poskupljenjima cene kvadrata za oko 10 do 15 odsto. Osim kada je reč o Novom Beogradu, gde je godišnji rast cena išao i do 25 odsto“ navodi sagovornik Nova.rs.

Planine: „Vladaju“ Kopaonik i Zlatibor

Kako ističe, Kopaonik  takođe beleži drastičan rast cena, sa 1.000-1.500 evra na čak pet, šest hiljada evra.

„To je rast od 300, pa i 400 odsto. Ovde govorim o konacima“, ističe Milić Đoković.

Foto: shutterstock By springtime78

I cene nekretnina na Zlatiboru su veoma porasle.

Od drugih gradova porast cena nepokretnosti beleži Novi Sad gde je cena kvadrata 1.500, 1.600 evra, a bila je pre pet, šest godina oko 800, 900 evra. To je rast od 70 do 80 odsto za 6,7 godina.

„Zatim pojedine niške opštine, poput Medijane, gde su cene uvećane za 50, 60 odsto. Isto toliko i u Kragujevcu, mada cena nekretnina u ovom gradu u velikoj meri zavisi od toka da li Fijat radi – kada radi, cene su više, kada su na odmorima i cene padaju“, ističe on.

Subotica takođe beleži porast cena za 30 do 50 odsto. U istom procentu porasle su cene nekretnina i u Loznici, koja je uz Drinu blizu granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Novogradnja i stara gradnja

Najveći porast cena, prema Miliću Đokoviću, beleži se na područjima gde nije bilo ništa, a sada su nikli novi stambeni kompleksi,  a to je upravo Novi Beograd. Tu je cena porasla od nule do 3.000 evra.

„Ali, kada pogledamo 61, 62. blok što je starija gradnja, tu su cene sa hiljadu do 1.100 evra, porasle na oko 1.700, što je oko 70, 80 odsto“, ukazuje sagovornik Nova.rs.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Vračar je uvek bio skup. Cene su se nekada tu kretala oko 2.000 do 2.200 evra, a sada su oko 4.000 evra, što je oko 80 odsto rast.

Sve zavisi od mikro lokacije. Sto metara uz ulicu, niz ulicu, može značajno da utiče na cenu. Kada neko želi da stanuje tako da u okruženju ima sve, to mora i da plati.

Korona podigla cene u okolini većih gradova

Ova godina bila je specifična zbog pandemije koronavirusa koja je na nekoliko meseci ljude i doslovce „zatvorila u četiri zida“.

Upravo to je bio razlog da poraste tražnja za kućama sa okućnicom u okolini većih gradova.

Foto: Shutterstock

Do 20 kilometara od Beograda nema neke značajnije razlike u ceni kvadrata u odnosu na grad.

Malo veće udaljenosti – od 20. do 30. kilometra od glavnog grada, nekretnine su poskupele od 15 do 20 odsto. Dalje od toga, beleži se čak i pad cena kvadrata.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda ,  najveći broj vikendica prometovan je na teritoriji opštine Inđija – 98, Beočin – 45, Novi Sad – 33, Grocka – 29, Sremski Karlovci – 28…

„Cene vikendica prometovanih na teritoriji Republike Srbije u prvom polugodištu 2020. godine, kreću se u intervalu od 1.000 evra, što je cena koja je ostvarena za vikendicu prometovanu u Zrenjaninu do 253.000 evra koliko je izdvojeno za vikendicu na Zlatiboru“, pokazuju podaci RGZ.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare