Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Većina studenata koja čeka septembarski ispitni rok tek sada kreće u potragu za stanovima, prednost daju blizini fakulteta, ali i samom centru grada, tako će ih i plaćati od 120 do 400 evra. Agentkinja za nekretnine Katarina Lazarević za Nova.rs navodi najpoželjnije lokacije brucoša

Za garsonjeru i manji stan treba izdvojiti najmanje 120 evra ukoliko van nije strano da malo duže putujete, dok su prosečne cene na traženijim lokacijama oko 200 evra. Ukoliko želite da ste u strogom centru zbivanja a pritom težite i nekoj vrsti komfora, onda spremite oko 400 evra.

Iako se i dalje čeka septembarski upisni rok koji će pružiti novu šansu svim studentima koji nisu uspeli u junskom da upišu željeni fakultet, izdavanje stanova za buduće brucoše uveliko je u jeku.

Da li je korona ostavila posledice da smo i zaboravili ne samo kako funkcioniše normalno studiranje, kontakt sa kolegama, profesorima i samom isntitucijom univerziteta, već su i cene izdavanja stanova pale u drugi plan.

Oni marljivi brucoši su uveliko iznajmili krov nad glavim gde će startovati prvog septembra, ali većina njih čeka kraj avgusta i septembar kako bi za sebe pronašli idealan prostor za budući samostalan život.

Foto:Nova S

Katarina Lazarević, agentkinja za nekretnine za Nova.rs objašnjava da cene manjih stanova za izdavanje nisu skočile.

“Te cene su manje-više uvek bile iste. Problem je u tome što su se ljudi tokom korone odvikli od iznajmljivanja, pa im se sada čini da su cene porasle ali to nije tako. Uvek ćete imati jeftine garsonjere koje su dalje od fakulteta i centara zbivanja, kao i one koje su skuplje samim tim što su bliže”, objašnjava Lazaravićeva.

Ona navodi da se brucoši ređe opredeljuju za stanove koji su daleko od fakulteta i svega ostalog.

“Sasvim je logično da imate jednosobne stanove recimo u Mirijevu 4 po ceni od 140 evra, jer to je studentima daleko. Brucoši ne poznaju dovoljno Beograd, oni sami kao i njihovi roditelji žele da im stanovi budu u neposrednoj blizini izabranog fakulteta. Zato ne čudi da imamo stanove gde studenti istu kvadraturu kao u Mirijevu 4 plate duplo više ukoliko je stan recimo na samom Bulevaru Kralja Aleksandra”, objašnjava naša sagovornica.

Agentkinja Lazarević ističe kao popularne destinacije za studente Voždovac, Novi Beograd, i naravno blizinu centra.

“Novi Beograd je uvek tražen, ranije je bio jako aktuelan deo grada, a i dalje se tamo može naći veliki broj kvalitetnih stanova koji nisu mnogo daleko od centra i jako su dobro povezani. Voždovac je uvek aktuelan, misilim da bih njega čak stavila u prvi plan. Dok bih od ostalih izdvojila Bulevar i Dorćol zbog blizine centra i velikog broja fakulteta i studentskih meza”, navodi Lazaravićeva.

Ona ističe i da retko gde postoji opcija da dva ili tri studenta iznajme stan od recimo 70 kvadrata kako bi pojedinačno dobili dobre uslove po manjoj ceni.

“Prvo oni koji izdaju stanove ne žele da u njima boravi veći broj studenata. Svaki gazda stana s vremena na vreme kontroliše u kakvom je sanju stan i ko u njemu živi. Oni ne žele da veći broj mladih defiluje po stanu, druži se, pušta glasnu muziku ili ne održava stan. Zato će uvek prednost imati samci, kao i bračni parovi. S druge strane ni roditelji nisu oduševljeni idejom da im dete koje je budući student umesto da uči, vreme provodi u druženju sa cimerima”, naglašava agentkinja Lazarević.

Foto:Shuttersstock/Nenad Nedomacki

Evo koliko morate da odvojite za kiriju da bi se vaše dete školovalo u Beogradu na nekoj od poželjnih lokacija. Redakcija Nova.rs vam prenosi samo neke od cena stanova za izdavanje sa sajta sasomange.rs.

Novi Beograd

Na ovoj lokaciji postoji veliki broj stanova različitih cena. Blizina i opremljenost i dalje su kriterijumi koji određuju cenu izdavanja. Tako se u sastavu kuće, na Ledinama izdaje polunameštena garsonjera od 18 kvadrata, novogradnja, gde za svega 130 evra mesečno imate i sve uračunate troškove sem struje, a i grejanje je centralno. Ako hoćete da ste malo bliže, prosečna cena garsonjera i jednosobnih stanova kreće se oko 250 evra. Tako se kod Instituta za majku i dete izdaje LUX garsonjera, novogradnja od 24 kvadrata, kompletno opremljena uz grejanje na struju. Garsonjere u Belvilu od 31 kvadrata se cene 300 evra, dok se luksuznije opremljen stan uz garažno mesto, u uvek popularnom A bloku kreće 500 evra.

Voždovac

Fakultet organizacionih nauka, Političkih nauka, Saobraćajni, Veterinarski, Viša elektrotehnička su samo neki od fakulteta na Voždovcu koji je uvek aktuelan za studente. Nameštena garsonjera od 22 kvadrata ceni se 180 evra, dok se kompletno opremljen stan od 40 kvadrata sa terasom može naći za 300 evra. Ako vam ni Šumice nisu daleko, tamo se nameštena garsonjera od 25 kvadrata može naći za svega 150 evra. Manji stanovi na Autokomandi uvek drže cenu koja je od 250 do 400 evra mesečno.

Zvezdara

Blizina Pravnog, Arhitektonskog, Elektrotehničkog, Mašinskog fakulteta, kao i doma “Lola”, većina lokala, prodavnica, blizina centra grada kao i dobra povezanost sa ostalim delovima, čine Zvezdaru jednom od najatraktivnijih lokacija po željama studenata. Nemali je broj roditelja koji želi da im dete ima neku vrstu kontrole kako bi navodno bolje učilo, pa zato biraju stanove u sklopu kuće gde je vlasnik uvek u neposrednoj blizini. Tako se nameštene garsonjere od 25 kvadrata mogu naći po pristupačnih 120 evra, možda će vam gazda “visiti za vratom” ali bar je jeftino, a i roditelji će imati svakodnevni raport. Nešto luksuznije opremljeni stanovi koji su novogradnja i izlaze na sam Bulevaru od 42 kvadrata koštaju oko 300 evra mesečno, dok su garsonjere oko 200 evra.

Dorćol

Krug dvojke je uvek interesantan studentima van Beograda, kako bi željni noćnog života kao i celokupnog doživljaja velegrada, uvideli sve njegove čari. U većini ruiniranih zgrada u blizini Bitef tetra koje su preživele Drugi svetski rat se mogu naći garsonjere do 20 kvadrata po ceni od svega 150 evra. One nešto novije gradnje i veće kvadrature se procenjuju od 250 do 400 evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare