Foto: Slavica Panić/Nova.rs

U Srbiji ima mnogo objekata koji nisu uknjiženi, a stručanjaci savetuju da se takve nekretnine široko izbegavaju, međutim, promenu bi mogao da donese Zakon o legalizaciji.

Kupovina nekretnine predstavlja jedan od najvažnijih projekata u životu, a neki se pitaju šta da rade kada se nađu u situaciji da im se svidi nekretnina koja nije uknjižena.

Savet stručnjaka je da odmah zaboravimo na takve nekretnine, međutim, tu nije kraj. Ostaje nam jedna potencijalna mogućnost da možda ipak kupimo taj željeni stan, a rešenje je u legalizaciji.

Naime, izmene Zakona o ozakonjenju objekata, odnosno legalizaciji, nalaze se u postupku usvajanja i objekti koji nisu mogli da se ozakone, ovim izmenama će moći jer se predviđa i takva mogućnost.

Ovim izmenama građanima će biti potrebno i manje papirologije, ali i manje utrošenog vremena kako bi legalizovali svoj objekat.

Agentkinja za nekretnine, Katarina Lazarević, ističe za Nova.rs da sve neuknjižene nekretnine zaboravimo sve dok se ne legalizuju.

„Zakon o legalizaciji je u postupku usvajanja i onda će biti moguće da se uknjiži i ono što nije bilo moguće ranije“, kaže Lazarević za naš portal i dodaje će ta nekretnina imati zabelešku da je posle ovog zakona uknjižena.

Naša sagovornica navodi da će tek onda tako moći da se uvaže i overe ugovori o kupovini nekretnine, koja nije bila uknjižena ranije, odnosno ukoliko vlasnici budu legalizovali svoj objekat nakon što se usvoji pomenuti zakon.

„Nikako ne kupujte te stnaove i sačekajte donošenje zakona, pa kada vlasnici uknjiže onda mogu tako nešto da kupe“, kaže Lazarević i dodaje da kupci nekretnina ne daju nikakav novac unapred.

Ona ističe da postupak legalizacije pada na teret prodavca, jer on prvo mora da ozakoni objekat da bi mogao da ga proda.

Kada se radi o troškovima uknjižbe, njih će svakako biti, ali kolikih, kako kaže ona, to još niko ne zna.

Lazarević kaže da ima mnogo takvih objekata koji čekaju legalizaciju i navodi da ima jako mnogo stanova iz perioda 50-ih godina 20. veka kada je sve stanove zidao Zavod za izgradnju Grada Beograda, gde posotji samo građevinska dozvola, a upotrebna dozvola se nije tada tražila.

„Tako da ima ovakih objekata mnogo“, poručuje Lazarević.

Podsetimo, u Srbiji postoji oko dva miliona bespravno izgrađenih objekata, a njihov problem bi trebalo da bude rešen u trećem pokušaju ozakonjenja. Ranije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je svega 10 odsto objekta čija legalizacija neće biti moguća.

Zakon o ozakonjenju objekata počeo je da se primenjuje 27. novembra 2015. godine, nakon čega je izmenjen 2018. i 2020. godine. Ideja ovog zakona ima za cilj da podstakne vlasnike stanova, kuća i drugih nekretnina da uđu u proces legalizacije objekata, te da je ih, kako se to stručno navodi, „ozakoni“.

Prema ranijim najavama, cilj novog zakona biće da se maksimalno pojednostavi procedura, a prema nezvaničnim informacijama i takse bi mogle da budu jeftinije.

Bonus video – Adrese pisaca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar