Biljana Stepanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović kaže da nije optimista da će inflacija u Srbiji početi da pada u ovoj godini i da ne vidi razloge za optimizam guvernerke Tabaković. "Znamo da je MMF tražio, napravljen je i 'tajmlajn' kada će da se povećavaju cene energenata. Znači, onog momenta kad vama poskupe energenti, to vuče sve ostale cene. Moraju da poskupe komunalije, razni artikli. Pritom, plate su bile manje, sad su povećane, i to će biti dodatni pritisak", kazala je.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je na Kopaonik biznis forumu da se očekuje da krajem ove godine inflacija treba da bude dvostruko niža nego početkom ove godine.

„Čitala sam to što je rekla, ja nju razumem, ne bi se od nje očekivalo da na jubilarnom Kopaonik forumu širi pesimizam. I inače, ova vlast širi optimizam stalno. Ali, ta NBS je imala projekcije koje su bile previše optimistične, pa se nisu ostvarivale. Ja bih volela da inflacija bude niža, ali bih morala da sačekam da vidim koji su razlozi za taj optimizam“, rekla je Stepanović u Novom danu.

Pročitajte još:

Dodaje da se, prema podacima koje je Nova ekonomija analizirala, razloga za optimizam – nema.

„Prošle godine je inflacija bila 15,8 posto, pri ograničenim cenama energenata i zamrznutim cenama osnovnih životnih artikala. Znamo da je MMF tražio, napravljen je i ‘tajmlajn’ kada će da se povećavaju cene energenata. Znači, onog momenta kad vama poskupe energenti, to vuče sve ostale cene. Moraju da poskupe komunalije, razni artikli. Pritom, plate su bile manje, sad su povećane, i to će imati pritisak na tražnju. I ne vidim uporište da inflacija može da počne da pada“, naglasila je Stepanović za N1.

O poskupljenju životnih namirnica, poput mleka, crnog luka, kućne hemije, Stepanović kaže:

„Poskupela je i junetina, kućna hemija od 30 do 50 posto, to su sve stvari koje su ljudima ključno potrebne, i tu se vidi koliko je ljudima poskupeo život. Mi pratimo cene u istoj prodavnici, listu proizvoda, i rezultati su ti – mlečni proizvodi su ozbiljno poskupeli, oko 50 odsto…“.

A za to vreme, predsednik Srbije na kineskoj tabli crta „neverovatne rezultate“.

„To je ta stalna manipulacija koja je meni donekle bila razumljiva, ali treba imati mere. Prvo, nije bila početna plata onako niska, a ovu sada od 750 evra – to je njegova projekcija od 1. maja. I svime time vam stvara utisak da je plata duplirana. A osnova svega je – koliko ljudi za tu platu mogu da kupe“, rekla je Stepanović.

Prema njenim rečima, u Srbiji živi u siromaštvu oko 700.000 ljudi.

„I ne znam zašto se ima potreba da nam se govori kako mi fantastično živimo a mi to ne vidimo“, rekla je.

I pita se – kome verovati – „televizoru ili praznom frižideru“?

Opširnije čitajte na portalu N1.

BONUS VIDEO Pitali smo građane čega su morali da se odreknu zbog krize

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare