Frilenseri ispred Skupstine Srbije, protest
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Radnici na internetu i Vlada Republike Srbije postigli su u sredu dogovor oko načina plaćanja poreza. Miran Pogačar za Nova. rs rekao je da nije zadovoljan u potpunosti, ali da je predlog bolji nego što je bio. Predstavljamo vam što su frilenseri dobili novim predlogom, koliko će plaćati porez i gde su sporne tačke novog rešenja.

Vlada i radnici na internetu postigli su dogovor u sredu, čime je barem trenutno stavljena tačka na pregovore oko poreskog opterećenja frilensera. Dogovoren je novi model plaćanja poreza, kao i stvaranja zajedničke radne grupe koja će imati zadatak da izradi predloge novih zakonskih rešenja.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je za Nova.rs kako konkretno izgleda novi predlog koji je usvojen sa obe strane. On je taksativno naveo kako će biti oporezivani frilenseri, u zavisnosti od prihoda i naglasio da nije u potpunosti zadovoljan predlogom, te da je svestan odgovornosti koju je preuzeo na sebe.

„Frilenseri koji imaju prihode do 550 evra neće plaćati porez. Oni koji ostvaruju prihode do 1.000 evra platiće porez negde oko 13 odsto. Frilenseri koji zarađuju preko 2.000 evra imaće poreska opterećenja od 20 odsto“, rekao je Pogačar za Nova.rs

Pogačar dodaje da je u pitanju trenutni maksimum koji su mogli da izvuku i napominje da nije u potpunosti zadovoljan dogovorenim.

„Sve ovo važi do 1. januara kada će biti donet zakon. To je neki prelazni period. Što se tiče našeg predloga da se porez naplaćuje od oktobra 2020. godine, taj predlog nije usvojen jer to znači da ne bi bilo naplate unazad. Mislim da ni mi ni vlast nismo preterano zadovoljni, možete to da pitate bilo koga sa strane“, istakao je Pogačar.

On je rekao da je rešeno pitanje upisivanja staža i rešenja problema penzija u budućnosti.

Novi predlog oko kojeg su se saglasila predstavnici frilensera i Vlada znači da radnici na internetu koji imaju primanja do 500 evra, odnosno 60.000 dinara, neće imati nikakva poreska opterećenja.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare