Miran Pogačar Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vlada Srbije postigla je dogovor sa predstavnicima Udruženja frilensera i Udruženja radnika na internetu u vezi sa načinom plaćanja poreskih obaveza, potvrdio je za Nova.rs Miran Pogačar.

„Imamo dogovor za koji ne mislim da je rešenje problema, ali za većinu ljudi će biti velika pomoć da mogu da žive, da rade i da ostanu u zemlji. To je ono što mislim da je u ovom trenutku maksimum koji može da se postigne“, rekao je predstavnik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar za naš portal.

Katarina Pavlović iz ovog udruženja objasnila je za Nova.rs da je Vlada je prihvatila predlog da se normirani troškovi povećaju sa postojećih 43 na 50 odsto.

Povezane vesti:

„Biće priznato 50 odsto normiranih troškova od ukupnog prihoda, na koje se ne plaća porez, uz to će plus ići neoporeziv iznos od 384.000 godišnje, a biće upisan i radni staž za ceo period plaćanja doprinosa“, objašnjava Pavlović.

Kaže da je ok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

Iz Vlade Srbije su potvrđeni detalji današnjeg dogovora sa frilenserima i objašnjeno je da će iz Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera odrediti svoje predstavnike, koji će učestvovati u radnoj grupi koja ima zadatak da izradi predloge novih zakonskih rešenja.

„Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi“, navodi se u saopštenju i dodaje: 

„Imajući u vidu da je Vlada Republike Srbije preuzela obavezu da sve stavke dogovorene na ovom sastanku budu ispunjene, stekli su se uslovi za prestanak protesta frilensera.“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare