protest frilensera Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Udruženje radnika na internetu poslalo je saopštenje medijima u kojima navodi da će organizovati veliki protest ispred Vlade Srbije u subotu 24. aprila u 16.00 časova.

„Nije kraj kad oni kažu da je kraj! Nećemo pristati na još jedan loš zakon. Ne dugujemo im ništa i ne damo im našu budućnost! Šest meseci se borimo i glasno i jasno govorimo da nećemo dopustiti da plaćamo dugove koje nismo napravili, samo zato što je država odlučila da sistem najednom proradi“, napisali su u saopštenju iz Udruženja radnika na internetu.

PROČITAJTE JOŠ

„Mislili su da će nas ućutkati i obeshrabriti nepostojećim pregovorima sa lažnim predstavnicima frilensera. Pokazali smo upornost i odlučnost tokom četiri ledena dana kampovanja na betonu ispred Skupštine. I nećemo stati jer se borimo za svoje sutra. Ne ropstvu! Ne smrti frilensinga! Zato smo u subotu u 16.00 ispred Vlade!“, dodali su oni.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je pre nekoliko dana, tačnije, 14. aprila, da je uputio poziv Vladi Srbije i Ministarstvu finansija za novi razgovor o načinu oporezivanja prihoda frilensera i da očekuje da bude povučen Predlog izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana koji je poslat u Skupštinu na usvajanje.

„Voljni smo da pred vladu iznesemo svoj predlog rešenja i predupredimo veliko nezadovoljstvo hiljada građana Srbije koje će neminovno uslediti po usvajanju predloženog Zakona“, rekao je Pogačar za Betu.

Predlog izmena propisa, koje Udruženje ne prihvata, napravila je Vlada Srbije i tim izmenama se od frilensera traži da plate porez za prethodnih pet godina, od 2015. godine do oktobra ove godine uz neoporezivi deo od 32.000 mesečno i povećanje neoporezivih troškova sa 20 na 43 odsto. Dug bi se otplaćivao u mesečnim ratama 10 godina.

Predlog za oporezivanja previđa da od 1. oktobra neoporezivi iznos bude 18.300 dinara, a ne pominju se normirani troškovi. Frilenseri, za koje se  procenjuje da ih ima oko 100.000, tvrde da bi istovremeno namirenje duga i tekućih obaveza te radnike oteralo u dužničko ropstvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare