Foto: Shutterstock

Cene goriva u Srbiji već mesecima su pod kontrolom Vlade, ali i tako kontrolisane skaču. Vozači su već navikli da, svakog petka u 15 časova, Vlada Srbije objavljuje cenu po kojoj će se dizel i benzin prodavati na benzinskim pumpama narednih nedelju dana. Cena "crnog zlata" raste već dve nedelje zaredom. Epilog je da države u regionu mogu da se pohvale znatno nižim cenama naftnih derivata u odnosu na Srbiju.

Od petka, 14. oktobra, litar evro dizela košta najviše 220 dinara. Maksimalna cena za litar evro premijuma BMB 95 jeste 180 dinara. S druge strane, gorivo je jeftinije u svim državama regiona,a  sudeći po dostupnim podacima, regionalni šampion u jeftinoći je Crna Gora.

Foto: Shutterstock

Hrvatska

Prema podacima sajta hak.hr, na kojem se cene goriva osvežavaju kada god se promene podaci na zvaničnoj stranici Evropske komisije, vozači u Hrvatskoj prolaze bolje nego vozači u Srbiji. Tako litar dizela u Hrvatskoj košta u proseku 209 dinara, a benzina oko 172.

PROČITAJTE JOŠ

Severna Makedonija

Prema podacima sajta Global Petrol Prices, gorivo u Severnoj Makedoniji takođe je znatno jeftinije nego u Srbiji. Tako naše komšije za litar dizela izvajaju oko 186 dinara. Jeftiniji je i benzin, čija je prosečna cena 165 dinara po litru.

Bosna i Hercegovina

Već je opšte poznato da gorivo u Bosni i Hercegovini košta znatno manje nego u Srbiji, a situacija je takva i sada. Naime, litar evrodizela u susednoj BiH, prema podacima sajta Global Petrol Prices, košta u proseku 187 dinara. Prosečna cena za litar benzina iznosi 162 dinara, pokazuje isti sajt.

Cena goriva Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Crna Gora

I Crna Gora je džava „u komšiluku“ u kojoj se uočava velika razlika u cenama goriva u poređenju sa Srbijom. Tako dizel košta u proseku 178 dinara po litru, a benzin oko 150.

Slovenija

Kako pokazuje sajt hak.hr, u Sloveniji su takođe velike razlike u ceni. Naime, prosečna cena za litar dizela iznosi oko 191 dinar. Za litar benzina vozači u Sloveniji plaćaju oko 160 dinara.

Foto: Shutterstock

Bugarska

Litar dizela vozači u Bugarskoj plaćaju u proseku 189 dinara. U odnosu na Srbiju, jeftiniji je i bentin, a cena ove vrste goriva je oko 170 dinara.

Rumunija

Prema podacima sajta hak.hr, litar dizela u Rumuniji košta 201 dinar. Jeftiniji u odnosu na Srbiju je i benzin, čija je prosečna cena 173 dinara.

Nemačka

Za razliku od velikog broja proizvoda koji su u Nemačkoj jeftiniji nego u Srbiji, situacija sa gorivom nešto je drugačija.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Tako je prosečna cena dizela 250 dinara po litru, dok ista količina benzina košta oko 235 dinara.

Zašto je gorivo u Srbiji toliko skuplje?

Kako za „Novu“ objašnjava Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca i jedan od većinskih vlasnika akcionarskog društva Nafta, cene naftnih derivata oduvek su značajno varirale od države do države, a one najviše zavise od nivoa oporezivanja. Veći uticaj, prema rečima našeg sagovornika, porez ima i od rafinerijske cene po kojoj različite države kupuju naftne derivate. Dakle, što veći porez – više su i cene goriva.

Nebojša Atanacković Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

„Kada govorimo o cenama goriva u Srbiji, imamo situaciju u kojoj je visok nivo oporezivanja. Akciza značajno utiče na cene goriva, ali ona nije jedini faktor. Tu je i nedovoljna snabdevenost, odnosno manjak konkurencije na tržištu. Takođe, pokazuje se velika razlika između cena dizela i benzina, iako je cena u proizvodnji slična. Na to zapravo utiče količina koja može da se napravi od jedne tone sirove nafte. Dizela jednostavno ima manje – od jedne tone sirove nafte može da se proizvede oko 1.300 litara benzina, ali kada je u pitanju dizel, onda govorimo o količini koja je manja od 1.100 litara“, objašnjava Atanacković.

Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, mnoge države obračunavaju manje akcize na dizel, kako bi se regulisala razlika u ceni, ali je ova vrsta goriva i dalje skuplja u celoj Evropi.

BONUS VIDEO Šta građani misle o poskupljenju goriva?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare