Foto:Shutterstock

Veliki broj zaposlenih u IT industriji u Srbiji strahuje od otpuštanja, a pogotovo u autsorsing centrima, s obzirom da su najveće tehnološke kompanije poput Gugla, Amazona i Majkrosofta krajem 2022. i početkom 2023. najavile masovna otpuštanja, zbog čega je opala potražnja za IT stručnjacima.

Zaposleni u IT firmama u Srbiji smatraju da njihove pozicije trenutno nisu stabilne i da je zbog toga došlo do većeg konkurisanja na oglasima za posao, rekao je Marko Vučetić sa portala za zapošljavanje „Hello World“.

Ipak, kompanije koje imaju svoj proizvod trenutno su u stabilnijoj poziciji u odnosu na one koje zavise od globalnih projekata.

Značajan broj zaposlenih u IT kompanijama u Srbiji objavljuje na društvenim mrežama da mnoge tehnološke kompanije u kojima rade najavljuju otpuštanja, prenosi sajt Netokracija.

Pročitajte još:

Među kompanijama koje su već otpustile pojedine zaposlene našle su se prvenstveno strane kompanije koje imaju svoje razvojne i autsorsing centre u Srbiji.

Ponuda poslova u Srbiji u poslednjem kvartalu opala je u odnosu na početak godine kada je broj oglasa za posao na početku godine porastao za 27 odsto.

„Na globalnom nivou početkom godine bilo je preko 100.000 otupštenih radniku iz ovih kompanija, ali u Srbiji je dobro da još uvek nije bilo takvih masovnih otpuštanja,“ rekao je Vučetić.

Dodaje da su neka radna mesta trenutno nestabilna zbog toga što mnogi poslovi zavise od globalnih projekata. Broj konkurisanja na oglasima za posao u decembru 2022. godine bio je 6.749 u odnosu na decembar prethodne godine gde je konkurisalo 5.229.

BONUS VIDEO Takmičar otkrio kakav je posao poštara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar