Foto: Shutterstock

Tržište informacionih tehnologija (IT) u Srbiji nastavilo je da raste i 2022. godine. U analizi portala HelloWorld, domaće platforme za zapošljavanje IT kandidata, navodi se da se to uočava i kroz veliki broja oglasa u struci koji su objavljeni na tom sajtu.

Kako se navodi, prethodne godine objavljeno je 23.000 oglasa za posao, što je rast od 27 odsto u odnosu na 2021.

Primetan je i rast izvoza IKT (informacionih i komunikacionih) usluga, koji je iznosio čak 2,38 milijardi evra u prvih 11 meseci 2022. godine prema podacima NBS-a, u odnosu na 1,71 milijardi u celoj 2021. godini.

Sukob Rusije i Ukrajine, koji je obeležio 2022. godinu, nije imao uticaj na rezultate domaćeg IT tržišta.

Međutim, krajem 2022. godine zabeležen je pad od 17 odsto oglasa u četvrtom kvartalu u odnosu na treći, a ovaj podatak ukazao je na opreznost poslodavaca pri zapošljavanju i uvod u očekivanu krizu zapošljavanja koja je vidljiva početkom 2023 godine.

Kraj godine ukazivao na usporenje zapošljavanja i moguću krizu, piše Nova ekonomija.

IT firme zapošljavale su u drugom kvartalu 2022. godine, daleko više radnika u odnosu na isti period godinu dana pre toga, pa su zabeleženi u pojedinim mesecima i rekordni rezultati.

U maju prošle godine, na našem sajtu je broj oglašenih pozicija u IKT sektoru iznosio 2.150, što je čak 53 odsto oglasa više u odnosu na isti mesec godinu dana ranije.

Ovaj trend se nastavio i tokom trećeg kvartala, što je ukazivalo da sukob u Ukrajini nema značajnije efekte na domaće tržište rada.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, kako se povećavala neizvesnost na tom polju, tako je broj oglasa na sajtu usporio rast, pa je krajem godine bilo i manje zapošljavanja u IT sektoru.

Broj oglasa se pred kraj 2022. spustio na 1.400 objavljenih pozicija što je pad od 13 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Krajem novembra, kako se navodi, broj konkurisanja za poslove porastao je u novembru, za 27 odsto u odnosu na 2021 godinu.

Često se može čuti da seniora na IT tržištu Srbije nema ni za lek, a tu informaciju upotpunjuje podatak da se poslodavci u 2/3 oglasa okreću u potrazi za kandidatima koji imaju između dve i pet godina relevatnog iskustva.

Foto: Shutterstock

Poslodavci najmanje traže juniore pa je samo 12 odsto oglasa bilo namenjeno IT kandidatima početnicima ili sa malo iskustva. Za razliku od njih, seniori su traženi u čak 24 odsto oglasa na sajtu.

Ocene poslodavaca

Najčešće zamerke koje IT stručnjaci navode su: zastarela tehnologija, nezadovoljstvo projektima, mogućnost napredovanja, loša atmosfera u timu, plate.

Domaći poslodavci uglavnom dobro ocenjeni, ali ima i negativnih komentara.

Prilikom pisanja komentara na sajtu za zapošljavanje IT stručnjaka, bivši i sadašnji zaposleni ocenjuju opšti utisak o kompaniji, mogućnost napredovanja, beneficije koje poslodavac pruža i definišu pozitivne i negativne strane rada.

Najtraženiji javascript programeri

Godinama unazad na vrhu liste najtraženijih pozicija nalaze se programeri sa poznavanjem Javascript programiranja.

Pored toga, najatraktivnije tehnologije su još i Java, Python, C# i C++, kao i .NET i PHP.

Poslodavci su u 2022 godini najviše bili u potrazi za ovim IT stručnjacima:

1.Frontend developer

2.IT Help Desk / Support

3.System Administrator / Engineer

4.Java Developer

5. .NET Developer

BONUS VIDEO Zaposleni u javnom sektoru traže veća povećanja plata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare