Foto: Privatna arhiva,EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Vlada je "odmrzla" cenu UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, koja je do danas bila ograničena na 128,99 dinara. Kako Euronews saznaje, novom uredbom o visini cena osnovnih životnih namirnica, biće ukinuto ograničenje cene na UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, ali će marža na sva UHT mleka biti 10 posto. Produžava se i zabrana izvoza mleka do 31. oktobra. Istovremeno, kako bi se premostila nestašica mleka srpske rafove od Novog Sada do Novog Pazara, preplavilo je mleko iz Poljske i Češke.

Vlada Srbije je odmrzavanjem cene mleka kupila vreme i ta odluka ide u korist uvoznika, a ne nas kaže za Nova.rs stočar Predrag Veljković iz sela Pekčanica kod Kraljeva koji ima malu farmu krava. On ne smatra da je to ‘mala pobeda’ mlekara.

Ako uvoznici imaju računa da njihov proizvod bude oko 120 dinara, kako mi da tražimo uvećanje cene mleka u otkupu, ukazuje Predrag ističući da će Vlada imati opravdanje da zbog njih srpskim mlekarima ostane ista ili slična suma u otkupu po litru.“Prava odluka bi bila kada bi zabranili uvoz, a istovremeno i izvoz našeg mleka. Da vidimo koliko se proizvede na dnevnom nivou. Garantujem da imamo ovu osnovnu životnu namirnicu za naše potrebe, ali ono se izvozi, a uvozi mleko sumnjivog kvaliteta i to od krava koje se grane GMO hranom. To bi bila prava mera za nas proizvođače i mučenike koji po ceo dan provodimo u štalama i njivama kako bismo prehranili porodice i pokušali nešto da zaradimo. Ali slaba vajda“, zaključio je i upozorio naš sagovornik.

„Mi imamo sledeću situaciju, dakle ova osnovna životna namirnica uvezena iz Poljske i Češke. Nama je pun ‘Tempo’ i ‘Idea’ tog mleka“, ističe Predrag Veljković. Praktično, kako kaže, to je kupljeno vreme Vlade u korist uvoznika. „Odluka kao odluka je bolja. Ali sa druge strane naše mlekare mogu da kažu da ne mogu da isprate tu cenu. To je mač sa dve oštrice“, navodi sagovornik portala Nova.rs.

Bonus video: Mleka nema i neće ga biti 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar