U Nemačkoj su 1. juna stupila na snagu nova pravila u vezi sa vizama za kvalifikovane radnike iz zemalja izvan Evropske unije, koja omogućavaju ulazak u tu zemlju i traženje posla do godinu dana. Prema ovom pravilu, radnici iz Srbije mogu znatno lakše da odu u Nemačku na neodređeno vreme. A osim većih plata, u Nemačkoj će ih dočekati i niže cene – i to većine osnovnih životnih namirnica.

Nova pravila, poznata kao „karta šansi“ za traženje posla u Nemačkoj, važe za one sa najmanje dve godine stručne obuke ili univerzitetskom diplomom priznatom u zemlji u kojoj je kvalifikacija stečena, a obavezno je i poznavanje nemačkog ili engleskog jezika. Kada se karta odobri, podnosilac zahteva može da uđe u Nemačku i traži posao do godinu dana, što znači da više ne mora da podnosi ugovor sa nemačkom kompanijom pre nego što mu bude dozvoljeno da uđe u Nemačku da radi.

A oni radnici koji odluče da odu u inostranstvu, uvek imaju mnogo nedoumica – od toga kakvi će im biti uslovi rada, pa sve do toga koliki će biti troškovi života na novom mestu.

Stoga smo, kako bismo proverili koliko je povoljna hrana u nemačkim marketima, uporedili smo ih sa cenama kod nas. Uporedili smo cene mesa, osnovnih životnih namirnica, voća i povrća , mlečnih proizvoda, ali i kafe i čaja. Cene variraju, neki proizvodi su skuplji u Srbiji, a neki u Nemačkoj. Od 17 proizvoda, koliko smo poredili, tek četiri košta više u Nemačkoj.

Foto: Shutterstock

Voće i povrće

Prvi proizvodi na našem spisku za proveru cena su sveže voće i povrće.

PROČITAJTE JOŠ

Kupine smo u nemačkom marketu pronašli u pakovanju od 125 grama, a čija je cena 2,39 evra, odnosno 280 dinara. Ovo je ujedno prva namirnica koja je daleko skuplja u Srbiji, jer je u našem marketu cena za istu količinu ovog voća čak 400 dinara.

Čeri paradajz je još jedan proizvod koji je u Srbiji sinonim za visoke cene, a u Nemačkoj je jeftiniji. Tamo pakovanje od 250 grama ovog povrća košta 1,09 evra. To je manje od 130 dinara. U Srbiji, cena za istu količinu je 170 dinara.

Kilogram ljubičastog luka u Nemačkoj košta 2,98 evra, odnosno oko 350 dinara. Ista vrsta luka u Srbiji košta 190 dinara, i to je prvi proizvod na koji smo naišli, a da je kod nas jeftiniji.

Meso i riba

Što se tiče mesa, prvo smo proverili cene piletine, pa tako kilogram pilećih bataka i karabataka košta četiri evra, dakle oko 470 dinara. Cena istog mesa u Srbiji je oko 520 dinara. Pileći file u Nemačkoj potrošači plaćaju 7,49 evra, odnosno oko 880 dinara po kilogramu. U Srbiji cena ovog mesa je nešto niža, pa košta oko 800 dinara.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

Svinjski but je još jedan od proizvoda koji je skuplji u Nemačkoj, gde košta 9,78 evra, odnosno 1.110 dinara po kilogramu. U Srbiji, cena za ovaj proizvod je u proseku 800 dinara.

Kilogram mešanog mlevenog mesa u Nemačkoj košta 7,36, evra, odnosno 860 dinara, a u Srbiji ista količina košta oko 1.300.

Dimljeni losos je proizvod koji potrošači u Srbiji smatraju luksuzom, a u Nemačkoj je daleko jeftiniji. Tamo 200 grama košta 4,79 evra, odnosno 560 dinara, dok isti proizvod u Srbiji košta 900 dinara.

Mlečni proizvodi

Litar niskomasnog mleka u Nemačkoj košta 0,95 evra, odnosno 110 dinara, što je još jedan proizvod koji je u ovoj državi jeftiniji nego kod nas. Naime, litar niskomasnog mleka u Srbiji košta 145 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Kilogram grčkog jogurta u Nemačkoj košta 1,69 evra, što je oko 200 dinara. Ovaj proizvod je u Srbiji skupji, pa ista količina košta oko 380 dinara.

Gauda u Nemačkoj košta 9,97 evra po kilogramu. To je oko 1.170 dinara. U Srbiji, isti sir košta i po 2.000 dinara. Kilogram ementalera u listićima Nemci plaćaju 10,76 evra, što je oko 1.260 dinara, dok Srbi moraju da izdvoje oko 1.600.

Osnovne namirnice

Deset jaja u Nemačkoj košta 2,48 evra. To je 290 dinara. U Srbiji, ista količina jaja košta u proseku 240 dinara, što jaja svrstava na kratak spisak proizvoda koji su skuplji u Nemačkoj.

Foto:shutterstock

Beli pirinač u pakovanju od pola kilograma Nemci plaćaju 0,99 evra, što je oko 115 dinara. Isti proizvod u Srbiji košta u proseku 200 dinara.

Testenina u pakovanju od pola kilograma u nemačkom marketu košta 0,79 evra, dakle oko 90 dinara. U Srbiji, ovaj proizvod može da se nađe po istoj ceni.

Kafa i čaj

Instant kafa u pakovanju od 100 grama u Nemačkoj košta 3,59 evra, što je 420 dinara, dok je u Srbiji ovaj proizvod još skuplji. U Srbiji, ovaj napitak može da se nađe za 520 dinara. Što se tiče čaja od kamilice, 50 grama u Nemačkoj može da se kupi po ceni od 1,19 evra. To je 140 dinara. U Srbiji čaj u pakovanju od 20 grama košta 115 dinara, pa kada se posmatra cena po kilogramu, ipak bolje prolaze Nemci.

Plata

Prosečna plata u Nemačkoj, bez poreza i doprinosa, iznosi oko 2.700 evra. U Srbiji, s druge strane, prosečna plata iznosi oko 97.000 dinara.

BONUS VIDEO NBS: Cene nastavile brže da padaju, inflacija se vraća u ciljani okvir

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare