Da bi napunio korpu u prodavnici, prosečan potrošač mora da izdvaja sve više novca, mada se povremeno kroz rafove marketa "provuče" i neko sniženje. Tako je u proteklih mesec dana pojeftinila jedna vrsta mesa. U pitanju su pileća krilca, koja su i pre rastuće inflacije bila jedna od najjeftinijih vrsta mesa. Iako ne spadaju među kvalitetnije proizvode, pojedine potrošače obradovaće vest da su krilca su pojeftinila za 50 dinara po kilogramu.

Redakcija portala Nova.rs poredi cene hrane iz meseca u mesec, još od jula 2022. godine.

Svakog 20. u mesecu poredimo cene proizvoda istih proizvođača u istoj prodavnici jednog lanca marketa u Beogradu.

Prodavnica Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Piletina jeftinija

Prva vrsta mesa koja je na našem spisku za proveru je svinjski but, koji košta 800 dinara, što je poskupljenje od 10 dinara u odnosu na februar, kada je kilogram koštao 790. Inače, nedavno je ova vrsta mesa pojeftinila za 110 dinara. Naime, cena u januaru iznosila je 900 dinara za kilogram. Ipak, kada smo, u julu 2022. godine, započeli sa praćenjem cena mesa, svinjski but je koštao daleko manje – 710 dinara po kilogramu.

Takođe, na našem spisku za proveru cena nalazi se i juneći but, koji je dosad mesecima stagnirao na 1.400 dinara po kilogramu, ali sada košta nešto više – 1.440. U julu 2022. godine, kada smo tek počeli sa praćenjem cena, cena ove vrste mesa bila je 1.300 dinara po kilogramu.

PROČITAJTE JOŠ

Pileći file u odnosu na januar nije menjao cenu, pa i dalje košta 800 dinara po kilogramu, ali dobra je vest je da su pileća krilca pojeftinila za 50 dinara po kilogramu. Ova vrsta mesa sada košta 330 dinara, dok je cena u februaru bila 380. Ipak, kada smo u julu 2022. godine započeli sa praćenjem cena osnovnih životnih namirnica, krilca su koštala još manje – 295 dinara po kilogramu, dok je file koštao približno kao i sada – 790.

Foto: Dunja Marić

Osnovne namirnice i dalje stagniraju

Cene brašna nisu se menjale, jer su i dalje ograničene Uredbom Vlade Srbije, pa tako kilogram brašna čije cene pratimo duže od godinu i po dana, T-400 košta 55, a T-500 78,65 dinara.

Što se tiče suncokretovog ulja u pakovanju od jednog litra, ova namirnica trenutno košta 165 dinara, što je isto kao pre mesec dana. Na početku našeg praćenja cena, u julu 2022, litar ulja koštao je 200 dinara.

Foto: Dunja Marić

Još jedna namirnica koja ne menja cenu neko vreme je šećer koji košta 115 dinara po kilogramu. Ipak, u julu prošle godine, kilogram je koštao 97 dinara, što je poskupljenje od skoro 20 odsto.

Pakovanje od 10 jaja takođe nije menjalo cenu, pa ovaj proizvod i dalje košta 235 dinara, mada je to svakako više od 210, što je cena iz jula 2022.

Mleko i jogurt standardno skupi

Dugotrajno mleko u pakovanju od jednog litra, sa 2,8 odsto mlečne masti nije menjalo cenu proteklih nekoliko meseci, pa i dalje košta 153 dinara. U julu 2022, prilikom naše prve “patrole”, ovaj proizvod koštao je 125 dinara. Dakle sada je skuplji oko 23 odsto.

Kilogram jogurta od 2,8 odsto mlečne masti jedna je od namirnica čija se cena već mesecima ne menja, pa ovaj proizvod i dalje košta 175 dinara. Ipak,u julu 2022, cena je bila 135 dinara, dakle sada ova namirnica košta već mesecima košta 30 odsto više.

BONUS VIDEO Beogradjanka Jelena upoređuje cene proizvoda u Italiji sa srpskim

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare