Užice, vakcinacija, vakcina, koronavirus
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Oboljenja izazvana humanim papiloma virusima (HPV) svrstavaju se u grupu prioritetnih zdravstvenih problema, a Grad Novi Sad jedina je lokalna samouprava u Srbiji koja već drugu godinu zaredom obezbeđuje sredstva za besplatnu vakcinaciju dece, uzrasta od 12 do 18 godina protiv HPV infekcija, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, projekat „Preporučena imunizacija protiv HPV infekcije dece školskog uzrasta u Novom Sadu“ realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, a Grad je iz budžeta izdvojio blizu 15 miliona dinara za imunizaciju oko 650 dece koje imaju izabranog pedijatra u Domu zdravlja „Novi Sad“, prenosi N1.

Povezane vesti:

Prema rečima člana Gradskog veća za zdravstvo dr Dragana Stajića, projekat je izuzetno važan i zato je na gradskom Javnom konkursu za realizaciju projekata u oblasti pronatalitetne populacione politike izabran, a sredstva uvećana u odnosu na prošlu godinu kada su Ministarstvo za demografiju i populacionu politiku i Grad Novi Sad za imunizaciju HPV vakcinom obezbedili 10 miliona dinara.

„Prevencija humanog papiloma virusa je jako značajna, jer je ovaj virus među glavnim uzročnicima raka grlića materice i drugih karcinoma. U našoj zemlji godišnje od te opake bolesti oboli i do 1.500 žena a umre čak 600. U cilju prevencije ove bolesti Svetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju i to je najvažnija stvar koju roditelji mogu da učine za svoju decu. Nažalost, u našoj zemlji ova vakcina je preporučena, ali ne i obavezna, a cena vakcine je takva da nije svima dostupna. Zato sam izuzetno ponosan što Grad Novi Sad jedini u Srbiji već drugu godinu za redom omogućava besplatnu vakcinaciju. To je naš konkretan odgovor u borbi protiv raka grlića materice i rešenje za najčešći uzrok smrti kod žena“, izjavio je Dragan Stajić i pozvao roditelje devojčica i dečaka sa teritorije Grada Novog Sada da se detaljnije informišu i vakcinišu svoju decu u ambulantama Doma zdravlja „Novi Sad“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar