Šta treba da znaju roditelji devojčica o HPV vakcini

Zdravlje 09. okt. 202012:27
Podeli:
Foto: Google maps, Shutterstock

Dom zdravlja "Novi Sad" počinje vakcinaciju devojčica protiv HPV infekcije. Vakcine nisu obavezne, neophodan je dobrovoljni pristanak roditelja (ili staratelja), a u Institutu za javno zdravlje Vojvodine dobili smo odgovore na sva pitanja koja bi mogli da imaju pre nego što potpišu saglasnost.

„Roditelji treba da znaju da se ne radi o novoj vakcini već da se ona 15 godina primenjuje u različitim zemljama Evrope i sveta. Vakcina se daje u dve doze kod devojčica koje imaju 12 do 14 godina. Vakcina je bezbedna, može se javiti lokalna reakcija u vidu crvenila, otoka i bola na mestu uboda. Ovo je najbolje što roditelji mogu da urade za svoje devojčice kako bi ih zaštitili od raka grlića materice„, kaže za portal Nova.rs dr Mirjana Štrbac iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Dr Štrbac je koordinator aktivnosti u Insititutu za potrebe ovog gradskog projekta i prema njenim rečima, „vakcina je primarna i jedina specifična mera prevencije protiv Humanog papiloma virusa i kao takva suzbija oboljenja izazvana ovim virusom, genitalne bradavice, a posebno značajno invazivni rak grlića materice i neke druge lokalizacije malignih neoplazmi“.

Pročitajte još:

„Vakcina u svom sastavu sadrži VLP čestice (virus like particles) koje predstavljaju antigen na koji se razvijaju zaštitna (neutrališuća) antitela. Primenjivaće se četvorovalentna vakcina koja stvara antitela na tipove 6, 11, 16 i 18 virusa. Tipovi 6 i 11 izazivaju genitalne bradavice (kondilome) dok tipovi 16 i 18 izazivaju rak grlića materice. Primena ove vakcine je preporučena kod devojčica pre prvog seksualnog kontakta kako bi se na vreme stvorila antitela protiv tipova virusa sadržanih u vakcini.“

Prijave se vrše preko izabranog pedijatra, a vakcinisanje će se odvijati u Domu zdravlja Novi Sad i Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Vakcine su besplatne, a kako bismo to odmah otpisali kao razlog za skeptičnost, dr Štrbac nam je objasnila kako je Novi Sad uspeo da „dobije“ potrebne doze za 750 devojčica.

Pročitajte još:

„Grad Novi Sad je na predlog Instituta za javno zdravlje Vojvodine izradio projekat ‘Program unapređenje reproduktivnog zdravlјa devojčica školskog uzrasta u Gradu Novom Sadu prevencijom HPV infekcija imunizacijom’ i konkurisao za sredstva odobrena za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave od strane Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku Republike Srbije. Po odobrenju sredstva sprovedena je nabavka vakcina protiv HPV, za vakcinisanje devojčica uzrasta 12-14 godina a planira se i vakcinisanje devojčica 15-18 godina starosti. Jasno je da se ovim količinama ne može postići željeni obuhvat, ali se može vakcinisati značajan broj devojčica, posebno onih čiji roditelji nemaju sredstva, a želeli bi da vakcinišu svoje devojčice“, kaže dr Mirjana Štrbac, i dodaje: „Mišljenja smo da bi ovo moglo da se sprovede i u drugim gradovima, ali to će zavisiti od nadležnih u opštinama i gradovima kao i od sredstava odobrenih za sufinansiranje mera populacione politike“.

Pitanje da li postoji inicijativa da vakcinacija počne da se sprovodi i u ostatku Srbije uputili smo i Ministarstvu zdravlja. Čekamo odgovor.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar