Dejan Šoškić Foto: N1

Nije važno samo da su podsticajne mere u privredi donete, već je važno i da se primene, a u tom domenu već se kasni, ocenjuje Dejan Šoškić, profesor na ekonomskom fakultetu. Pomoć je potrebno dati neselektivno svima kojima je potrebna, kazao je.

„Sa podsticajnim merama se kasni – kasno se izašlo sa njima, a primena je sa dodatnim odgađanjem što nije dobro, već je trebalo da se podrška oseti, da se dobiju prva sredstva, važno je da se one što pre stave u dejstvo da se smanji negativno dejstvo krize“, kazao je on u Danu uživo.

Ne smemo imati utisak da ćemo lako podneti ove izazove i paralelno s podsticajnim merama treba razmatrati i uštede u budžetu, dodao je, da bi se ukupan nivo deficita smanjio, a potpuno je neizvesno koliki ćemo BDP imati narednih godina.

Govoreći o tome koliko će Srbija morati da se zaduži da bi ublažila efekte krize, on je rekao da ćemo krajnji ukupni iznos tih mera znati za tri godine tek, kao i da će ove godine vrlo verovatno biti ozbiljan prirast duga i deficita.

Mnoge zemlje će tražiti dodatna sredstva za zaduživanje, a olakšavajuća okolnost je da se može očekivati da monetarne politike budu relaksirane, kazao je stručnjak.

„Nemamo prostora za to da se osećamo previše sigurno“, rekao je i dodao da je važno da imamo dobre makroekonomske pokazatelje.

Govoreći o najavljenoj pomoći države od 100 evra svakom punoletnom građaninu, on je ocenio da je pomoć potrebno dati neselektivno svima kojima je potrebna.

On je rekao i da se slaže sa Fiskalnim savetom da je potrebno korigoviti tu meru, tako da pomoć dobijaju oni koji za tu pomoć apliciraju.

„Ali da se ne čeka na ukidanje vanrednog stanja već sredstva treba ljudima dati odmah“, istakao je.

On je rekao da očekuje da će ova kriza iznedriti i neke neortodoksne mehanizme finansiranja, kako bi se pomoglo onima koji treba da servisiraju dugove.

Šoškić je upozorio da paralelno s podsticajnim merama treba raditi na tome da se vrši racionalizacija rashoda, i da to bude privremeno dok se ne prebrodi ova situacija.

 

Matković: Umesto 100 evra, pet godina pomoći najsiromašnijima

Protiv sam univerzalnog davanja, rekla je Gordana Matković, ekonomista, ekspert za socijalnu politiku, upitana o meri vlade od sto evra svakom punoletnom građaninu.

„Univerzalna davanja su apsolutno neprihvatljiva. Sredstva izdvojena za tu meru (600 miliona evra koliko će država izdvojiti) bi bila dovoljna da se pet godina pomaže onima koji su u najtežoj situaciji“, istakla je.

Važnije je, kako kaže, da imamo mere koje će dobro da budu usmerena na siromašne i na porodice i domaćinstva.

„Kad date siromašnom penzioneru, to ne mora da znači da je on ugrožen jer možda živi u domacinstvu koje je bogato“, kazala je.

Ima dosta prgrama koji mogu da se prošire u ovakvim situacijama da se pomogne najugroženijim kategorijama, istakla je.

Komentarišući posledice krize izazvane koronavirusom, ona je rekla da je prvi put pred nama neki period koji ne možemo jasno da sagledamo i da znamo šta nas čeka.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram