Nova kovid bolnica u Novom Sadu. Foto: Predsedništvo/Dimitrije Goll

Posao za izgradnju objekta “Fabrike vakcina” dobio je konzorcijum istih firmi koje su izgradile i tri kovid bolnice u Srbiji. Ugovor vredan skoro 25 miliona evra dodeljen je firmi Termomont iz Beograda, koja je samo u 2020. prihodovala 7, 1 milijardu dinara, odnosno čak 170 posto više no što je zaradila u 2019.. I u ovom poslu, Termomont predvodi grupu izvođača, među kojima su još i Teming Electrotechnology iz Niša i Saša Milosavljević PR BP Consulting iz Kruševca.

Kao i u slučaju bolnica u Novom Sadu, Batajnici i Kruševcu, i ovaj posao dodeljen je direktnom pogodbom. Svi tenderi za izgradnje kovid bolnica su, baš kao i u slučaju fabrike vakcina, sprovedeni putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva. Da je Termomont očigledno favorit vlasti u direktnim pogodbama potvrđuje i istraživanje Topličkog centra za demokratiju, koje je utvrdilo da ova firma ima ekskuzivitet u poslovanjima u javnom sektoru.

„Ukupni poslovni prihodi privatne firme Termomont su 2019. iznosili 22,3 miliona evra, a samo prošle godine je sa državom sklopila ugovore koji joj garantuju bar 3,2 puta veće prihode. Interesantno je napomenuti da je u 2019. godini čak 69,8% ukupnog poslovnog prihoda Termomonta bilo od poslova sa javnim sektorom, putem javnih nabavki. U 28 postupaka nije bilo nikakve konkurencije, u dva postupka su učestvovala dva, a u jednom tri ponuđača”, izjavio je za NIN Dragan Dobrašinović, predsednik Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava. Da bi se, valjda, odužio državi koja mu omogućuje ove vrtoglave prihode, vlasnik i direktor Termomonta Dejan Burčul je bio donator za adaptiranje bolnice na Karaburmi, koja je u aprilu prošle godine pretvorena u kovid bolnicu.

Prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, prilikom otvaranja ovog objekta, vlasnik Termomonta je “donirao, platio i izveo građevinske radove za samo 12 dana”. Zbog ove donacije, koja je procenjena na 300.000 evra, Burčul je novinovan i za “Heroja Beograda”, akciju koju je za vreme pandemije pokrenuo Grad Beograd.

„Ideja obično dolazi iz mozga, a ova je došla iz srca i iz duše. Našoj zemlji je bio potreban smeštajni kapacitet, a mi smo znali kako da napravimo bolnicu i krenuli smo da radimo”, izjavio je tada Borčul, napominjući da su „Termomont“ i partneri uložili 37 miliona dinara u izgradnju bolnice. Međutim, ovom galantnom gestu Borčula prethodio je još jedan posao sa državom, gde je Termomont, prema tvrdnjama Dobrašinovića, ostvario ekstraprofit od pola miliona evra.

„Zanimljivo je da je „Termomont d.o.o.“ svega nekoliko meseci pre nego što je građane obradovao donacijom kovid bolnice u krugu VMC „Karaburma“, nakon postupka javne nabavke dobio posao rekonstrukcije objekta Opšte bolnice „dr Aleksa Savić“ u Prokuplju – prva faza – energetska sanacija. Zanimljivost ovog slučaja potiče od činjenice da je ugovor zaključen i pored toga što je ponuda Termomonta d.o.o. bila skuplja od ponude konkurentske firme za čak 800.000 evra“, kaže Dobrašinović, pojašnjavajući kako funkcionišu ovakve pogodbe.

„Dakle, stvari izgledaju ovako. Na jednom poslu firma ostvari ekstraprofit od 800.000 evra. Nakon toga, na početku pandemije, donira objekat koji, prema njihovoj računici, vredi nešto preko 300.000 evra. Potom istoj firmi, bez postupka javne nabavke, bude poveren posao izgradnje dve kovid bolnice za koje, ako je verovati predsedniku i premijerki, cena radova iznosi nešto preko 40 milona evra. Sasvim dobra računica, moglo bi se reći, a da se ni najmanje ne pogreši“, kaže Dobrašinović, objašnjavajući da je ova “navodna donacija zapravo bila ulaznica u poslove oko kovid bolnica”..

U ovako razrađenom sistemu, u većini poslova Termomnta učestvuju i Teming Electrotechnology iz Niša i Saša Milosavljević PR BP Consulting iz Kruševca, sada uključene i u izgradnju “Fabrike vakcina”. Prema podacima sa Agencije za privredne registre,

Teming Electrotechnology osnovana je 2011. godine, a kao pretežne usluge se navode “usluge sistema obezbeđenja”. Firma se nalazi u stoprocentnom vlasništvu Ilije Temelkovskog, koji naknadno poslovanje širi i na uvođenje električnih instalacija. Sudeći prema portfoliju preduzeća, i ova firma je čest učesnik radova u javnom sektoru, među kojima su brojni domovi zdravlja, aerodrom Nikola Tesla, Telekom Srbija, Kulturni centar u Paraćinu…

U pobednički tim za izgradnju Fabrike vakcina ponovo je uključen i Saša Milosavljević PR BP Consulting iz Kruševca, koji je, pored kovid bolnica, sa istom ekipom, u nešto proširenom sastavu, učestvovao i na tenderu za izgradnju gradskog stadiona Lagator u Loznici. Vrednost tendera koji je raspisala Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima iznosi 3,6 milijardi dinara, a uigrani konzorcijum je i na ovom državnom tender bio jedini ponuđač.

Poznati koji su izgubili bitku sa kovidom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare