Centra izvrsnosti u Kragujevcu Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Veliki državni projekat izgradnje Centara izvrsnosti s bankom matičnih ćelija u Kragujevcu, koji je trebalo da bude završen još 2017. godine, ne da nije završen, već godinama predstavlja ruglo u gradu. Nedovršene zgrade zjape prazne, do pola postavljena izolacija počela je da otpada, a sa otvora za prozore sablasno se viori pocepani najlon. Sve to, ipak nije bila prepreka aktuelnoj vlasti da uvidi propust, već je u maniru svečanih otvaranja svega i svačega, danas upriličila svečanost povodom otvaranja starog gradilišta i najavila da će objekat biti završen za godinu dana.

Ispred kapitalnog objekta od nacionalnog značaja koji je tek trećinu izgrađen, a i ta trećina , ruku na srce izgleda oronulo, postavljena je scenografija za veliko i pompezno svačano otvaranje. Nastavak izgradnje davno prekinutih radova najavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić, objašnjavajući u jednoj reči zbog čega se toliko kasni sa izgradnjojm, Za njega je to, kako je rekao, bila „peripetija“.

„Nažalost, zbog nekih ranijih peripetija, dinamika izvođenja radova nije ispoštovana do kraja“, naveo je Ružić i okrenuo priču da će se mladi naučnici sledeće godine „useliti u svoje prostorije i da će imati najbolje uslove za rad“.

Centra izvrsnosti u Kragujevcu Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

A mladi naučnici, na sedam najavljenih centara izvrsnosti za biomedicinska istraživanja i Banku matičnih ćelija čekaju od 2015. godine, kada su zvanično počeli radovi. Kamen temeljac u januaru 2016. položio je tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz obećanje da će savremena naučna institucija biti završena do polovine naredne godine. Tada je najavljeno i da će Centrom rukovoditi priznati svetski naučnik i genetičar dr Miodrag Stojković.

Međutim, ništa od toga nije ispunjeno, a u međuvremenu je dr Stojković napustio zemlju i prihvatio posao na Harvardu.

Za gradonačelnika Kragujevca Nikolu Dašića, koji je zajedno sa ministrom i direktorom Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru (JUP), rektorom Univerziteta i dekanima Fakulteta medicinskih i inženjerskih nauka , svečano otvorio zapušteno gradilište, „ovo je veliki dan za ceo Univerzitet i Srbiju“, čime je minimizirao četiori godine kašnjenja.

Centra izvrsnosti u Kragujevcu Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je istakao da će objekat „čija gradnja se nastavlja“ staviti Kragujevac, kako je rekao, na naučnu mapu Evrope, te da građani više neće imati potrebu da matične ćelije čuvaju u privatnim inostranim bankama u Švajcarskoj, Nemačkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji, već u nacionalnoj banci u Srbiji. Dašić, kao i ostali govornici, nije propustio priliku, da se pred velikim brojem novinara zahvali predsedniku države Aleksandru Vučiću, čije mišljenje se, kako je naveo „ceni“ te da predsednik smatra „da je Kragujevac grad u koji treba ulagati“.

O razlozima za enormno prolongiranje radova, nije bilo mnogo reči, a Dašić jeukratko krivicu svaliona izvođača radova, koji je „bankrotirao“.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što pokrećemo jedan novi-stari projekat, koji je nažalost u jednom trenutku stao. Da bismo razvejali sve misterije, projekat je stao, zato što je firma koja je dobila tender i izvodila radove bankrotirala i nije mogla da ga nastavi dalje. Resetovati ceo projekat je veliki posao i tu moram da se zahvalim rešenosti cele vlade i predsednika države Aleksandru Vučića“, izjavio je gradonačelnik Dašić.

Troškovi sa 14 miliona evra porasli na 18

Kompletna investija, prvobitnim ugovorom vredna je 14 miliona evra, a izgradnja se finasira iz kredita preko Evropske investicione banke, uz učešće grada i Univerziteta od 65 miliona dinara. Za zidanje zgrada Centara izvrsnosti površine 11.500 kvadrata, do 2019. bilo je zaduženo građevinsko preduzeće „Banković“ iz Crne Trave, koje je ovaj projekat dobilo na osnovu međunarodne javne nabavke.

Centra izvrsnosti u Kragujevcu Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na današnjem svečanom otvaranju starog gradilišta, rečeno je da je prethodni izvođač radova bankrotirao, te da je izabran novi, a da vrednost radova umesto nekadašnjih 14, sada iznosi 18 miliona evra. Predstavnik firme „Banković“, ranije je za kragujevački portal „Glas Šumadije“ izjavio da je posao sa izgradnjom Centra počeo da propada godinu dana posle početka gradnje, te da je zbog dugovanja tužio Jedinicu za upravljanje projektima u javnom sektoru (JUP) koja je zadužena za taj Centar. On je početkom ove godine izjavio da potražuje četiri miliona evra za neisplaćene radove.

Na ovu čudnu koincidenciju u vezi sa povećanjem troškova izgradnje, portal Nova.rs je od direktora JUP- a Dušana Kovačevića, zatražio odgovor da li je projekat u međuvremenu izmenjen i zbog čega su uvećani troškovi. Kovačević je odgovorio da je projekat ostao isti, te da je investicija uvećana, jer su „cene građevinskog materijala otišle u nebo“.

On je, sa druge strane, potvrdio da je JUP dobio tužbu od prethodnog izvođača radova, ali da je tužba objedinjena i da nije u pitanju samo Centar izvrsnosti, već kako je naveo i tužbe za škole koje su renovirane u okviru projekta modernizacije, kao i za izradnju stanova za mlade naučnike, te da postupak još uvek nije završen. Kovačević je na taj način odbio da odgovori da li će iz kredita Evropske investicione banke biti nadoknađen dug koji potražuje prethodni izvođač i koji će, ako se presudi u korist izvođača, vraćati svi građani Srbije.

Centra izvrsnosti u Kragujevcu Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

SSP: „Ovo je slavlje sramote“

Kragujevačke opozicione stranke godinama ukazuju na nemarnost SNS vlasti u vezi sa započetom izgradnjom Centra izvrsnosti. Za Stranku slobodei pravde (SSP) svečano otvaranje zapuštenog gradilišta je „specijalnost SNS-a da svoje neuspehe pretvara u pobede“. U toj stranci ukazuju na poražavajuću činjenicu da je najveći gubitak odlazak svetski priznatog naučnika i genetičara Miodraga Stojkoviča, koji je zbog nemara napustio ceo projekat i Srbiju.

„Odlaskom eminentnog stručnjaka Miodraga Stojkovića, srpska i kragujevačka nauka izgubila je nemerljivu vrednost i šansu za razvoj. Opšte je poznata stvar, da tendere za značajne i skupe projekte u ovoj zemlji dobijaju izvođači bliski vlasti. Takođe, poznato je i da se za povučena sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj plaćaju penali ukoliko se objekat ne završi u ugovorom predviđenom roku, zato pozivamo nadležne da ispitaju ovaj slučaj kako bi se utvrdilo da li je neko od ovog i ovolikog zastoja imao korist i čija je odgovornost što se sa radovima toliko odugovlači“, navode u SSP-u.

U saopštenju povodom današnjeg svečanog otvaranja zapuštenog gradilišta navode i da su „ostali bez teksta“, jer su mislili da su do sada „sve videli“.

„Umesto da se taj projekat tiho završava, a da se medijski promovišu novi, mi smo svedoci slavlja sramote. Svečano otvoriti radove u prisustvu najviših predstavnika vlasti na objektu koji je postao spomenik nemara, besramnosti i manjka skrupula prevazilazi očekivanja i nas koji mislimo da smo sve videli. Čini se da oni za sramotu ne znaju“, stoji u saopštenju SSP-a.

Svečano otvaranje zapuštenog gradilišta iznenadilo je i bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića (Zajedno za šumadiju), koji je još 2013. godine potpisao prvi ugovor o izgradnji Centra izvrsnosti sa tadašnjim ministrom prosvete Žarkom Obradovićem.

On za Nova.rs kaže da su kao opozicija u lokalnom parlamentu više puta zahtevali odgovor zbog čega je stala izgradnja Centra, ali kako kaže, sve je uvek „bilo obavijeno velom tajne“.

„Ne znam zašto je to toliko kasnilo, a kasnilo se verovatno zato što to nekome nije bilo važno. Važnija je bila, recimo, Palata pravde koja se završila u razumnom roku državnim sredstvima, ali prema mom mišljenju, bilo je važnije da se uradi ovo. Nadam se i da će se uskoro završiti, jer nam je to stvarno potrebno, a da li će biti u najavljenim rokovima, to zaista niko više ne zna“ rekao je Stevanović za Nova.rs.

Bonus video: Tepić: Izbori će biti slobodni i fer ili ih biti neće

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare