Kombo - Ivana Pavlović Dejan Šoškić
Foto: Shutterstock,N1,Nova S

Stručnjaci su šokirani Vučićevim predlogom.

I budžet će pretrpeti zbog najavljenog podsticaja od 3.000 za one koji su se vakcinisali ili će se vakcinisati do 31. maja – smatraju sagovornici Nova.rs. Pored novog zaduživanja, ekonomski stručnjaci problem vide i u tome što predsednik države Aleksandar Vučić takvom najavom krši svoja ustavna ovlašćenja. Skupo će nas koštati po 3.000 dinara za vakcinaciju, smatraju ekonomista i bivši guverner NBS Dejan Šoškić i urednica u „Novoj ekonomiji“ Ivana Pavlović.

Predsednik Srbije danas je rekao da će, pored ranije predviđene pomoći, svi koji se vakcinišu, a imaju više od 16 godina, ili koji su se vakcinisali bilo jednom ili dve doze i svi koji će se vakcinisati makar jednom dozom do 31. maja, dobiti dodatnih 3.000 dinara od države.

„Šokiran sam da predsednik izlazi sa takvim predlozima, s obzirom na to da on nema na raspolaganju budžetska sredstva Srbije da sa njima raspolaže kako želi. Njegove ustavne nadležnosti, po mom tumačenju, ne uključuju takvu mogućnost“, ukazuje Šoškić i smatra da ne treba novcem stimulisati ljude da se vakcinišu, već da to pre svega treba učiniti kroz obrazovanje i dizanje svesti.

Vakcinacija studenata u Kragujevcu
Vakcinacija studenata u Kragujevcu. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Nije način trošenje budžetskih sredstava, koje pretpostavljam da ide iz nekih budžetskih rezervi. To je vrlo problematično. Već nas koštaju razna izdvajanja koja idu iz budžeta. Mi ćemo kao zemlja morati dodatno da se zadužimo. Mi smo već sada na putanji da naš dug prema BDP-u pređe 60 posto, tako da to nije dobar pravac kretanja našeg javnog duga. Ovakve mere samo mogu dodatno da opterete javne finasije naše zemlje“, smatra Šoškić.

Ivana Pavlović iz „Nove ekonomije“ smatra da će država morati da se zaduži da bi taj novac isplatila.

„Deo para ćemo verovatno potrošiti ako je nešto ostalo od prodaje Komercijalne banke, a za ostalo ćemo morati da se zadužimo i da taj novac vraćamo“, konstatuje Pavlović.

Ona postavlja i pitanje da li je pametno svima dati po 3.000 ili samo ljudima od koi stvarno nemaju od čega da žive?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare