Podeli
Foto: EPA/BERND MAERZ

Brojni poljoprivrednici sa područja ariljske i ivanjičke teritorije, koji su tužili državu zbog toga što u maju 2015. godine - kada im je olujni grad uništio zasade - nije funkcionisala protivgradna zaštita, moraće da potraže pravdu u Strazburu, jer su im ovdašnji sudovi dosuđivali svega 30 ili 50 odsto naknade od punog iznosa pretrpljene štete.

Naime, 14. maja 2015. godine su gradonosni oblaci zahvatili područje Arilja i Ivanjice i tom prilikom nije ispaljena ni jedna jedina protivgradna raketa, pa su poljoprivredni proizvođači bili prinuđeni da tuže Sektor za vanredne situacije republike Srbije pošto im je grad naneo višemilionske gubitke na usevima.

Na sudu je utvrđeno da protivgradni sistem nije funkcionisao, iako je ova služba trebalo da počne sa radom 15. arila.

Ono što je usledilo u postupcima koji su vođeni u Čačku, Beogradu i Kragujevcu, ovi ljudi opisuju kao, blago rečeno – dramatično.

Foto: Shutterstock

Da nevolja bude veća, sudovi su rukovodili različitim aršinima, pa su pojedini ratari dobili svega 30, a u izvesnom broju 70 procenta od ukupnog iznosa pretrpljenih gubitaka, nastalih usled nevremena.

Prema rečima Miška Dimitrijevića, advokata velikog broja oštećenih poljoprivrednika, kragujevački Apelacioni sud je odluku o umanjenju naknade tužiocima obrazložio time da su oni (ratari) bili obavezni da postave protivgradnu mrežu u svojim zasadima.

On navodi da to nije predviđeno nijednim zakonskim članom, niti aktom i naziva ovu odluku – skandaloznom.

“Kao razlog takvih odšetnih zahteva, navodili su da je prema podacima RHMZ uspešnost odbrane od ove vremenske nepogode na teritoriji Srbije 70 odsto, ali taj zvaničan podatak nikada nije donet niti pokazan u sudu”, kaže Dimitrijević za Nova.rs.

Bahatost, javašluk i nebriga države su, kako ocenjuje, doprineli da ljudima malinjaci budu uništeni iz korena, pa su brojni voćari morali da ih zatru čime je njihova egzistencija neizvesna.

Kao paradoks navodi i činjenicu da su u pojedinim slučajevima, gde je doneta presuda, kamatu računali od datuma njene pravosnažnosti, a ne od momenta nastanka štete.

“Ja sam spreman da pravdu za sve te ljude potražim i u Strazburu jer znam koliko su truda, rada, muke i znoja uložili u svoja poljoprivredna gazdinstva”, naglasio je Dimitrijević.

Foto:Ljubica Sokić

Ivanu Jokoviću, malinaru iz ivanjičkog kraja, uništen je zasad ovog voća površine 50 ari.

On kaže da je njega zastupao advokat iz Kragujevca, ali je uspeo da naplati svega 40 odsto.

“Malinjak je potpuno stradao. Velika nevolja nas je snašla te godine, a i narednih su se, samo u manjoj meri, događale nepogode. Još uvek trpimo posledice i ne znam do kada ćemo izdržati sve te nedaće”, rekao je on za Nova.rs.

Komentari

Vaš komentar