Foto: N1

Sindikati RGZ-a uputili su premijerki Ani Brnabić pismo povodom situacije u toj instituciji. Zbog brojnih problema, oni traže prijem i razgovor sa novom/starom predsednicom Vlade. Ističu da je reč o brizi za materijalni i socijalni status zaposlenih, kao i želji da Republički geodetski zavod postane kredibilna i efikasna institucija, što, kako ocenjuju, još uvek nije.

„Gospođo Brnabić, naši sukobi i problemi koji su nastali sa rukovodstvom zavoda i posebno sa direktorom Borkom Draškovićem Vama su dobro poznati. Isto tako Vam je poznato da u tome nema ničega ličnog već da se radi o principijelnim stavovima sindikata koji to zaista i jesu. Podrška koju su naša zalaganja dobila i od naših sindikalnih centrala kao i od strane svih međunarodnih sindikalnih asocijacija je potvrda ispravnosti naših zalaganja. U tom smislu mi nemamo drugog izbora već da nastavimo sa zalaganjima da odbranimo elementarna ljudska prava i sindikalne slobode kojih danas u Republičkom geodetskom zavodu nema ni u najavi“, piše u saopštenju sindikalnih organizacija.

Dodaje se da su poslednji potezi rukovodstva, a koji se tiču načina donošenja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta i sada njegovog sprovođenja u delo, najočitiji i najbezočniji primer mobinga prema zaposlenima, diskriminacije sindikalnih predstavnika i zloupotrebe službenog položaja i javne funkcije.

„Sve to se odvija pred očima Vas članova Vlade RS koja je dala saglasnost da u 24 lokalne samouprave od Službe za katastar postane šalter za prijem pošte. Takođe ste dali saglasnost da se u zavodu koji je zatrpan nerešenim zahtevima (preko 700 000) ukine više od 110 izvršilačkih radnih mesta u unutrašnjosti u katastrima i da se formiraju napotrebna administrativna radna mesta u centrali RGZ-a u Beogradu, sa znatno višim zvanjima i koeficijentima2, ukazuju sindikalci.

Napominju i da su u preko 100 lokalnih samouprava ukinute brojne nadležnosti i prenete na Službe za katastar u većim gradovima a često i u drugim upravnim okruzima. Stotine službenika koji su do sada putem naloga bili primoravani da putuju u druge opštine sada se putem rešenja taj mobing legalizuje.

„Skreću pažnju i na to da nije retko da se bez ikakvog razloga osim šikaniranja zaposleni raspoređuju u susedne opštine (na pr. iz Krupnja u Loznicu i Loznice u Krupanj) a ne retko i u opštine koje su na većoj udaljenosti od 50 km što je zakonski maksimum. O tome da između mnogih lokalnih samouprava ne postoji organizovan autobuski prevoz ne treba ni pričati jer je to poseban oblik kršenja ljudskih prava. Koliko je zdravlje tih zaposlenih dodatno ugroženo pandemijom Korona virusa zbog putovanja autobusima i koliko to zapravo može da utiče na pogoršanje sveukupnog širenja zaraze da i ne govorimo“, piše u saopštenju koje su potpisali Jedinstvena organizacija sindikata, Sindikat Nezavisonost i  Sindikat zaposlenih RGZ-a ASNS.

U obraćanju predsednici Vlade, sindikalci podsećaju da o svim drugim nepravilnostima u radu vrha RGZ-a postoje brojni dokazi,  koje mogu i da joj dostave, ukoliko, kako navode, oseti potrebu da se situacija u toj instituciji konačno uredi.

Od premijerke traže i prijem novih službenika jer, kako tvrde, je postojeći broj radnih mesta 2.650 nije dovoljan da odgovori svim potrebama posla.

„Uz bolju organizaciju i adekvatan broj služebnika broj nerešenih predmeta bi mogao da se umanji i u dogledno vreme uvede u zakonske rokove. To se neće desiti sa aktuelnim rukovodstvom koje osim potpune nekompetentnosti i nestručnosti krasi i neviđena doza bahatosti i oholosti što je po našem mišljenju neprihvatljivo. Uklanjanjem štetočina u vrhu RGZ-a Vlada RS bi ne samo odblokirala rad jedne važne institucije već bi u značajnoj meri uticala na smanjenje visoke korupcije koja je evidentna a protiv koje ste najavili odlučnu i beskompromisnu borbu. U tom kontekstu imate našu punu podršku“, poručuju iz sindikata.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar