susam hrvatska
Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Udruženi sindikati Srbije Sloga ocenili su da je Dan državnosti praznik za povlašćene, jer puno radno vreme rade tržni centri, trgovinski i ugostiteljski objekti, kao i većina radnika u privatnom sektoru, posebno u kompanijama čiji su vlasnici stranci.

„Nasuprot tome, zaposleni u javnom, odnosno državnom sektoru tokom dva dana praznika neće raditi, a oni koji će zbog specifičnosti posla ipak morati da budu na svom radnom mestu imaće uvećanu zaradu, dok je za one u privatnom veoma upitno, što praksa godinama unazad i dokazuje“, navela je Sloga u saopštenju.

Sindikat je ukazao da ispada da je Dan državnosti praznik za povlašćene, kome se raduju samo zaposleni u državnom sektoru i penzioneri, što predstavlja ozbiljnu diskriminaciju.

Prema mišljenju Sloge, posebnu korist od praznika ima vlast koja u „karavanima“ odvodi svoje pristalice penzionere i ucenjene radnike iz javnog sektora da im aplaudiraju za vrlo upitne i sumnjive ekonomske uspehe.

Udruženi sindikati Srbije Sloga naveli su da u „alternativnom“ Zakonu o radu koji trenutno promovišu, imaju rešenje gde je predviđeno da će za rad na dan praznika koji je neradan dan, radniku biti plaćeno najmanje 300 odsto od osnovice, što će destimulisati nesavesne poslodavce kojima je bitan samo profit.

BONUS VIDEO Kršenje ljudskih prava zdravstvenih radnika u Srbiji tokom epidemije korona virusa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar